Política

PARLAMENT

JUDICIALITZACIÓ

Torrent i membres de la mesa, a judici per desobediència

La fiscalia demana entre 16 i 20 mesos d’inhabilitació per defensar l’autodeterminació i reprovar la monarquia

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) envia a judici per possible desobediència greu l’expresident del Parlament i actual conseller d’Empresa, Roger Torrent, així com els tres membres sobiranistes de la mesa, Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado. La magistrada instructora, Maria Eugènia Alegret, ordena judici oral per considerar que hi ha indicis “constitutius d’un delicte de desobediència greu” en la seva actuació, contra la qual es va querellar la Fiscalia Superior de Justícia. També els acusa l’ultradretà Vox.

Querella i acusacions es basen en l’admissió a tràmit al Parlament, primer, d’una resolució de Junts, ERC i CUP en resposta a la sentència condemnatòria del Suprem als líders independentistes. La resolució de l’octubre del 2019 reiterava “la defensa del dret a l’autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya per decidir el seu futur polític”, així com “la reprovació de la monarquia”, i va ser admesa a tràmit a pesar de les providències del Tribunal Constitucional sobre resolucions anteriors. La resolució no es va arribar a aprovar perquè, rebuda una nova providència del TC, el secretari general del Parlament va paralitzar la tramitació i els punts ja no es van incloure en el ple del 12 de novembre. En segon terme, la fiscalia i Vox també acusen de desobediència Torrent i els membres de la mesa per una moció de la CUP en què el Parlament expressava “la voluntat d’exercir de forma concreta el dret d’autodeterminació”, moció que sí que va ser aprovada en el ple del 12 de novembre després que la mesa modifiqués l’ordre del dia per evitar la providència expressa del TC. La fiscalia demana un any i quatre mesos d’inhabilitació i una multa de 24.000 euros per a Delgado, que només va participar en la tramitació d’una de les dues resolucions. Per a Torrent, Costa i Campdepadrós demana 20 mesos i 30.000 euros. Dret a l’autodeterminació i monarquia són debats socials que Torrent reiterava ahir que “és lògic, democràtic, absolutament saludable i necessari que es traslladin” al Parlament” i concloïa: “El sistema judicial està més preocupat per perseguir llibertats que per garantir-les.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona