Política

Boric promet un canvi a Xile en assumir la presidència

L’exlíder de les lluites estudiantils liderarà la renovació de l’esquerra al país sud-americà amb només 36 anys d’edat

Les primeres reformes anunciades, de caire social, busquen enfortir l’estat

Gabriel Boric va assumir ahir la presidència de Xile. Amb 36 anys, qui va ser un dels líders de les revoltes estudiantils del 2018 arriba a La Moneda com a referent d’una nova esquerra. Criat en democràcia, Boric va prometre acabar la lògica neoliberal heretada de la dictadura, arran del malestar social que ha convertit Xile en un polvorí social.

“Sàpiguen que donarem el millor de nosaltres per estar a l’altura del desafiament que tenim com a país”, va dir Boric a l’escalinata del Congrés a la ciutat de Valparaíso, a 100 quilòmetres a l’oest del Santiago. Acabava de posar-se la banda presidencial, envoltat de la seva família i companys de ruta, i un centenar de convidats internacionals.

Boric va guanyar la segona volta electoral del desembre passat amb gairebé el 55% dels vots, davant l’ultradretà José Antonio Kast. Va triomfar amb promeses de canvis estructurals, un redisseny de l’Estat que obre les portes a les minories, redueix la desigualtat i garanteix la gratuïtat de serveis tan bàsics com la salut i l’educació, avui controlats pel sector privat. Ha construït per a aquest propòsit un gabinet de gent jove, forjada en la lluita estudiantil com ell, i profundament feminista.

El seu gabinet està format per deu homes i catorze dones, totes elles en carteres de primera línia, com ara Interior, Exteriors, Salut i Defensa, un càrrec que va reservar per a Maya Fernández, neta de l’expresident socialista Salvador Allende. Al mateix temps, Boric ha nomenat per a Hisenda Mario Marcel, un socialista moderat respectat tant per l’esquerra com per la dreta que ha promès respectar l’equilibri fiscal del país. Marcel és fill de pares catalans exiliats a Xile durant la Guerra Civil i parla català.

La primera mesura del nou govern serà una reforma tributària que garanteixi més ingressos a l’Estat, necessaris per finançar des de l’Estat una ampliació de la gratuïtat de l’educació, com exigeix bona part de l’electorat que el va secundar.

Venen, tot i això, temps difícils. L’economia xilena està en declivi, amb una inflació en alça i amenaçada per les pujades dels preus del petroli i el gas arran de la guerra a Ucraïna.

Nova Constitució

A més, haurà de bregar amb un procés constituent ja en marxa. A principis de juliol, s’espera que una convenció lliuri una nova Constitució que enterri l’heretada de la dictadura d’Augusto Pinochet. Al setembre, Boric haurà de sotmetre el text a un referèndum vinculant.

Sigui quin sigui el resultat, afrontarà un gran desafiament. Si guanya l’aprovació de la nova Carta Magna, tindrà tres anys per ajustar tota l’estructura institucional del país al model que surti del text. Si perd, haurà tingut una greu derrota política i estarà en risc la governabilitat futura.

LES FRASES

És un canvi de comandament ciutadà, un dia per a nosaltres molt important, històric
Camila Vallejo
portaveu del govern de xile
Donarem el millor de nosaltres mateixos per estar a l’altura dels desafiaments que tenim
Gabriel Boric
president de xile
Som una nova esquerra representada en els drets humans i la política feminista
Antonia Urrejola
ministra d’exteriors de xile


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA