Política

El rang legislatiu per protegir el català encalla el consens

JxCat proposa un decret llei i deixar en mans d’Educació la validació dels projectes educatius dels centres

ERC creu que és millor modificar la llei i no descarta el ple extraordinari

Immersos en una cursa contra rellotge per donar una resposta política unitària a la sentència del 25% en castellà del Tribunal Superior de Justícia, ERC i JxCat continuen discrepant sobre quina és la millor fórmula legal per plantar-hi cara. Junts va fer arribar ahir la seva proposta al govern, després de despenjar-se de l’acord amb els republicans, el PSC i els comuns la setmana passada, que inclou l’elaboració d’un decret llei o un decret –a decisió de l’executiu–, i continua renegant de la idea de fer una modificació de la llei de política lingüística, que no té el consens de les entitats i quan “no hi ha cap informe jurídic independent que demostri que servirà per preservar” la immersió, va comentar el portaveu, Josep Rius. Explicava que no es tracta de “desobeir, sinó d’aplicar el marc legal vigent” en vista d’una sentència “pedagògicament aberrant i políticament inacceptable”.

Junts és partidari del decret llei, que, al seu parer, evitaria la ingerència del TSJC, i només hi podria presentar recurs el Tribunal Constitucional, i consideren que les pretensions i el contingut de la modificació de la llei ja les coneixia el tribunal i no va evitar que fes la nova ordre d’aplicació del 25%. Per això defensen la fórmula del decret per garantir la immersió, “protegir les direccions dels centres” i deixar en mans de la conselleria d’Educació la validació dels projectes educatius.

A Junts esperen arribar a un acord, al qual també s’obren ERC i el PSC, però la portaveu i secretària general ajunta dels republicans, Marta Vilalta, va advertir que la millor manera de “legislar explícitament” que “no hi ha d’haver percentatges” de llengües en el model educatiu a Catalunya és mitjançant “el màxim rang legislatiu, com més millor”. Per tant, com va afegir, “és millor una llei que un decret llei”.

La voluntat de les formacions, que ja fa dies que mantenen reunions, és recuperar el consens del qual es va despenjar JxCat, a qui els republicans demanen “respecte i lleialtat”.

Els socialistes tampoc es tanquen a continuar explorant una fórmula que permeti incorporar de nou JxCat al pacte pel català, però si no es modifica substancialment i es continua considerant el català llengua d’aprenentatge, com va explicar la portaveu Lluïsa Moret.

Ni socialistes ni republicans descarten l’opció de convocar un ple extraordinari sobre la qüestió, com van demanar els comuns. Vilalta va reconèixer que aquesta és una de les qüestions que es negocien aquests dies, però també va remarcar que el més important abans de convocar-lo és pactar-ne el contingut.

LA FRASE

No hi ha cap estudi jurídic independent que demostri que reformar la llei preservarà la immersió
Josep Rius
PORTAVEU DE JxCat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia