Política

Somàlia

Biden torna a enviar tropes a Somàlia per combatre Al-Xabab

La xifra de soldats nord-americans serà inferior al mig miler, segons la Casa Blanca

Les tropes dels Estats Units es van retirar del país africà a principis del 2021

El president dels Estats Units d’Amèrica (EUA), Joe Biden, ha ordenat aquest dilluns tornar a desplegar centenars de soldats nord-americans a Somàlia –un país d’on Washington s’havia retirat el 2021– per combatre de forma més eficaç el grup d’inspiració gihadista Al-Xabab.

Biden ha aprovat també una sol·licitud del Pentàgon per cercar i llançar atacs aeris contra una desena de sospitosos de liderar Al-Xabab, un grup terrorista afiliat a Al-Qaida que controla àrees rurals del centre i sud de Somàlia, segons ha confirmat una font oficial nord-americana.

Un funcionari d’alt rang de la Casa Blanca ha precisat durant una trucada amb periodistes que la xifra de soldats nord-americans que es desplegaran a Somàlia serà de “menys de 500”, una xifra inferior als 750 que es van retirar del país africà a principis de 2021 per ordre de l’aleshores president dels EUA Donald Trump.

Aquesta font ha evitat qualificar de “permanent” la nova presència militar dels EUA a Somàlia però ha afirmat que serà “persistent”, atès que Washington no preveu deixar indefinidament les seves tropes en sòl somali.

Les forces nord-americanes que van abandonar Somàlia fa més d’un any es van desplaçar a nacions veïnes i han fet visites curtes a aquest país en el marc de la seva missió d’entrenar els militars somalis i de la Unió Africana que combaten contra Al-Xabab.

El departament de Defensa ha conclòs que aquest sistema no funciona bé i ha proposat a la Casa Blanca donar llum verd a un nou desplegament. Segons la mateixa font, amb forces rotatòries que viatjaven per setmanes o mesos es desaprofitava el temps transportant i empaquetant material, a més d’enfrontar-se a un major risc d’atacs i de veure la seva tasca interrompuda per la naturalesa temporal de la seva missió.


“Prioritat notable” en la lluita antiterrorista
Segons l’alt càrrec, durant aquest temps Al-Xabab s’ha convertit en la filial del grup terrorista Al-Qaida “més gran, més rica i més mortífera; malauradament s’ha fet més forta”. “Han augmentat el ritme dels seus atacs, inclosos contra nord-americans”, ha indicar el funcionari.  En aquest sentit, ha remarcat que el grup somali és actualment “una prioritat notable” en la lluita antiterrorista.

El Pentàgon també vol incrementar la seva autoritat per a llançar bombardejos a Somàlia per intentar neutralitzar líders del grup terrorista. Fins ara, les forces nord-americanes només podien recórrer a bombardejos per defensar els militars aliats dels Estats Units quan es trobessin davant una amenaça immediata, segons fonts oficials consultades per The New York Times.

Biden ha accedit aquest maig a desplegar militars a Somàlia, una decisió que contrasta amb la seva ordre de retirar a les tropes nord-americanes de l’Afganistan, una mesura l’execució de la qual va ser caòtica.

El funcionari ha afegit que els soldats que ara es despleguin a Somàlia continuaran amb el treball dels seus companys i desenvoluparan tasques d’entrenament per convertir la intel·ligència en operacions, oferiran ajuda de defensa als efectius locals i “ocasionalment” duran a terme tasques ofensives.

Somàlia viu una situació de conflicte i caos des de l’enderrocament el 1991 del dictador Mohamed Siad Barre, que va deixar el país sense govern efectiu i en mans de senyors de la guerra i milícies islamistes, cosa que ha portat alguns experts a considerar el país de la banya d’Àfrica un Estat fallit.

Al-Xabab, grup que es va afiliar en 2012 a la xarxa Al-Qaeda, perpetra atacs sagnants amb freqüència a la capital, Mogadiscio, amb l’objectiu de tombar el govern central i instaurar per la força un Estat islàmic de tall wahhabista (ultraconservador).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE estudien sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona