Política

ERC destaca que el castellà és, “en cap cas”, llengua vehicular a l’escola

Els quatre partits celebren l’acord, que ha de protegir la normalització i mantenir el consens al voltant del català

El PSC considera que la llei sí recull el castellà com a llengua vehicular

La secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha considerat que la nova llei pactada entre el PSC, ERC, JxCat i els comuns és “sòlida i robusta” i servirà per “protegir el model d’escola catalana”, ja que “en cap cas” es considera que el castellà passa a ser llengua vehicular. Els quatre grups parlamentaris han acordat preservar la immersió a les escoles de Catalunya amb una llei que reconeix que el català és llengua vehicular i que tant el català com el castellà són llengües d’”ús curricular”. Vilalta ha celebrat l’“acord ampli, que és bo” i que ha de permetre “protegir el model d’escola catalana, protegir el català i mantenir el consens històric al voltant de la llengua catalana”. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat que s’hagi assolit un “gran acord de país” per la defensa del català a l’escola. “Per protegir la llengua catalana i garantir la cohesió social i la igualtat d’oportunitats tot esforç és poc i tot consens és imprescindible. El meu agraïment a la generositat i esforç de tothom”, ha piulat a Twitter.

També ha celebrat l’acord a quatre bandes el portaveu d’En Comú Podem, David Cid, que l’ha qualificat de “sòlid” i que “refà consensos”. Segons Cid, “hem pogut escoltar la comunitat educativa; es fixa que els criteris pedagògics són els que han de primar en decidir com s’han de combinar la presència de les llengües oficials i fixa que el català és la llengua vehicular”. Cid ha defensat que era necessari impulsar una llei al Parlament “perquè permet regular drets i fer front a la sentència”. Així, argumenta que a través d’aquesta normativa es dona garantia jurídica als centres educatius.

El castellà, llengua d’aprenentatge

La portaveu de JxCat al Parlament, Mònica Sales, ha assegurat també que la proposició de llei no fixa el castellà com a vehicular. “És llengua d’aprenentatge, però en cap cas vehicular. Queda molt clar que la llengua vehicular és el català i que la d’acollida és la catalana”, ha defensat en roda de premsa al costat del secretari general del partit, Jordi Sànchez. La nova llei, ha dit Sales, no suposa “un acatament” de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que fixa un 25% d’assignatures en llengua castellana a les escoles, sinó que vol “fer-hi front amb un consens molt ampli”. “És un paquet que permet donar resposta a aquesta ingerència judicial no acatant-la sinó fent-hi front”, ha insistit. JxCat confia que aquesta nova norma, la Llei d’educació de Catalunya (LEC), la Llei de política lingüística i el decret llei que presumiblement aprovarà el Govern per protegir els docents davant de possibles requeriments judicials siguin suficients per “blindar” el model d’immersió lingüística. La definició del castellà com a llengua d’ús curricular no posa en perill per a JxCat que la llengua catalana sigui “el vehicle” a les aules, encara que hi hagi centres que optin per impartir matèries en altres idiomes segons el seu projecte lingüístic. De fet, la proposició de llei estableix “expressament que només els criteris pedagògics poden alterar l’ús de les llengües a l’escola”, ha subratllat Sales.

Sànchez, per la seva banda, ha celebrat el “consens polític i, segur, més consens social” que comporta haver sumat les quatre formacions, i ha advertit que “la defensa de la llengua no pot ser patrimoni de cap opció, partit ni ideologia”. A més, ha convidat la CUP a presentar esmenes per enriquir el decret que ha d’aprovar el Govern durant la seva tramitació parlamentària: “Estem oberts a les seves propostes”. Sànchez també ha fet referència a les crítiques que va suposar que fessin marxa enrere de l’acord per reformar la Llei de política lingüística, que havien signat amb socialistes, republicans i comuns però de la qual es van acabar desdient. “Les acusacions de partidisme crec que s’han demostrat infundades”, ha considerat. JxCat va justificar aquell canvi de criteri en considerar que la proposta inicial no protegia la immersió en català ni tenia en compte reivindicacions de les entitats ni dels docents que ara sí veuen recollides.

Un nou instrument

El PSC, en canvi, sí creu que el text admet la “vehicularitat” del castellà. Així ho ha declarat la diputada socialista Alícia Romero, que ha afirmat que ús curricular” -l’expressió que recull el text per al castellà- vol dir que aquest idioma és llengua de currículum i, per tant, es pot fer servir per fer matèries diferents a la de llengua. Això, ha afegit Romero, dota el castellà de “vehicularitat”. Pe r al PSC la proposició de llei acordada dona “millor compliment” a la sentència del 25% de castellà a tot el sistema educatiu. Segons Romero, la diferència més important entre aquest acord i el que els mateixos partits van adoptar el 24 de març -hores abans que Junts el deixés en suspens- és que “s’ha canviat d’instrument jurídic”. En un principi s’havia pactat modificar la Llei de política lingüística, mentre que ara s’ha optat per crear una llei nova sense tocar aquella.”Ens agradava més l’altre, però hem acceptat canviar-lo perquè volíem ser lleials al contingut del 24 de març”, ha indicat Romero, que ha opinat que el resultat és “força el mateix”. Així, segons els socialistes el tracte que es dona al castellà és el mateix ara que el que obtenia en el pacte del 24 de març, un tracte que, al seu parer, genera consens entre la societat catalana, on “ningú vol tractar el castellà com una llengua estrangera”.

També la CUP interpreta que a la proposició de llei “s’introdueix el castellà com a llengua vehicular” i que aquesta “representa un punt i final” de l’actual sistema. Rebutja per aquest motiu l’acord, i també considera que en la nova llei i el decret que l’acompanyarà “es deixa en mans de cada centre l’ús del català”, cosa que “obre la porta a la segregació escolar per raó de llengua”.

Carlos Carrizosa, portaveu de Ciutadans, va ser en canvi molt crític amb l’acord. “Com era d’esperar, la llei tramposa no recull el dret al mínim del 25% d’espanyol a totes les aules de Catalunya. Això sí, posa a la diana els directors de centre, intentant desviar la responsabilitat directa de Gonzàlez-Cambray. Vergonya de PSC i de política catalana”, va piular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona