Política

Els partits preveuen que la nova llei del català s’aprovi divendres

La Mesa del Parlament i la Junta de Portaveus han acordat que el ple que comença demà inclogui la proposició de llei

La votació es faria a partir de les 12 del migdia

La Mesa del Parlament i la Junta de Portaveus han acordat que el ple que comença demà inclogui la proposició de llei d’ús i aprenentatge de les llengües oficials a l’ensenyament no universitari pactada entre el PSC-Units, ERC, JxCat i En Comú Podem. Amb aquesta previsió, la votació final del text tindria lloc divendres “a partir de les 12.00 hores”, segons han indicat fonts parlamentàries.

Ambdós òrgans s’han reunit extraordinàriament aquest vespre per admetre la nova norma a tràmit i abordar-ne el debat i votació al ple. Segons les citades fonts, demà es modificarà formalment l’ordre del dia per incloure la proposició de llei a la sessió i fer-ne el debat a la totalitat, que tindrà lloc abans de la tradicional sessió de control al Govern i al president de la Generalitat. Per això, caldrà que els grups parlamentaris n’aprovin la inclusió a l’ordre del dia i també que es tramiti per procediment d’urgència.

La iniciativa de socialistes, republicans, comuns i JxCat passa perquè el català sigui “llengua vehicular” a l’ensenyament i que el castellà es consideri “d’ús curricular” en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre. L’acord també afegeix que “la determinació de la presència de les llengües oficials en l’ensenyament ha de tenir en compte la situació sociolingüística”.

Paral·lelament a aquesta llei, el govern està treballant en un decret llei que complementi la iniciativa parlamentària i permeti, entre altres, donar cobertura als centres educatius davant de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que imposa un 25% d’assignatures en castellà a les aules. Fonts d’ERC apunten que hi podria haver una reunió extraordinària del Consell Executiu dijous per aprovar-lo i que se celebri un ple al Parlament a principis de la setmana vinent per convalidar-lo abans del 31 de maig, quan acaba el termini donat pel tribunal per complir la sentència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia