Política

El govern assegura que ja ha complert un terç del programa

Aragonès admet que el diàleg no ha donat fruit des dels indults

La transformació verda i la social, les més avançades

El president Pere Aragonès, coincidint amb el primer aniversari de la seva presa de possessió, i el vicepresident Jordi Puigneró van fer balanç ahir del compliment del programa de govern, que asseguren que ja s’ha desplegat en un 33,88%, en una compareixença solemne a Palau. La xifra és fruit de l’anàlisi de 782 mesures i 702 submesures compromeses a l’inici de la legislatura, que s’han valorat una per una d’acord amb un barem gradual que va des del 0% que es dona a les no iniciades fins al 100% per a les ja acabades. De les quatre grans transformacions promeses, la verda seria la que té les accions més avançades, amb un 39,3%, seguida de la social (34%), la democràtica (29,2%) i la feminista (26,3%). El detall es pot consultar en un nou web que ha endegat el govern per retre comptes.

“El grau de compliment és satisfactori; hem posat les bases del canvi i les transformacions a què ens vam comprometre”, assenyalava Aragonès, que recordava també que ha calgut afrontar els efectes de la pandèmia i de la guerra d’Ucraïna, i encara de la repressió contra l’independentisme. El president destacava la intenció des de l’inici d’avançar sobre la base dels grans consensos de país i els pactes transversals. “Aquesta capacitat d’arribar a acords és imprescindible en un país plural i divers com el nostre”, reivindicava. Això sí, també lamentava la situació de “bloqueig” en què es troba la resolució del conflicte polític amb l’Estat. “És evident que l’evolució no està anant com voldríem i els resultats no són els esperats; des dels indults no s’ha avançat prou”, admetia amb relació a la taula de negociació. Així, tot i que no la dona per exhaurida, recalca que el govern estatal “s’ha de moure” per restablir la confiança després del Catalangate, per la qual cosa estarà “amatent” a la compareixença de Pedro Sánchez demà al Congrés. Del que hi expliqui, en pot dependre en bona part la reunió que tenen pendent, que no vol que sigui només per “buscar una fotografia”, sinó que tingui “continguts” i compromisos per part del seu homòleg.

Aragonès també va dir que Economia ha iniciat els treballs previs per al pressupost del 2023, amb el càlcul dels ingressos, punt en què Puigneró va matisar que el fet que el d’enguany s’aprovés amb els comuns “no vol dir” que s’hagi de reproduir l’acord “mimèticament”. En aquest sentit, el president va recordar que la CUP ja li va retirar la confiança en aquesta votació, així que “no té sentit” sotmetre’s a la qüestió de confiança que duia el seu pacte d’investidura, perquè aportaria “dosis d’inestabilitat que no convenen” a la societat catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia