Política

El fiscal no vol investigar NSO pel cas Pegasus

El ministeri públic fa costat a la querella presentada per Òmnium Cultural

La fiscalia de Barcelona ha demanat al jutge que indagui qui hi ha al darrere de l’espionatge dels mòbils de membres d’Òmnium Cultural, per un possible delicte de revelació de secrets, però s’oposa a investigar l’empresa israeliana NSO, fabricant del programari maliciós Pegasus.

El fiscal de delictes informàtics de Barcelona, Roberto Valverde, ha presentat un escrit davant el titular del jutjat d’instrucció número 21 de Barcelona en què dona suport a l’admissió a tràmit de la querella d’Òmnium Cultural per l’espionatge a membres de l’entitat, tot i que només parcialment, informa Efe.

L’entitat sobiranista va presentar una querella als jutjats de Barcelona pel presumpte espionatge amb el programa Pegasus als mòbils de l’exvicepresident de l’entitat Marcel Mauri, de la responsable de l’àrea d’internacional Elena Jiménez i de Txell Bonet, periodista i parella de l’expresident Jordi Cuixart, destapat arran d’un informe del laboratori Citizen Lab.

En concret, el fiscal demana a la jutgessa que admeti la querella d’Òmnium únicament per investigar la possible conculcació del dret a la intimitat i secret de les comunicacions dels membres de l’entitat, la qual cosa, en la seva opinió, exigeix confirmar si hi va haver espionatge, quin va ser el seu abast i qui són els seus responsables.

Pel ministeri públic, si són certs els fets relatats en la querella, es podria haver incorregut en un delicte de revelació de secrets, tant per l’ús d’un programari per interceptar comunicacions orals i escrites i extreure continguts reservats com únicament per la instal·lació del programari maliciós.

Per contra, el fiscal s’oposa que s’admeti a tràmit la querella referent a la responsabilitat de l’empresa israeliana NSO, que desenvolupa el programa d’espionatge Pegasus i el comercialitza, en principi només a estats i cossos policials. El fiscal sosté que no pot investigar-se a NSO per falta de jurisdicció, ja que correspondria fer-ho a les autoritats d’Israel on té la seva seu l’empresa del Pegasus.

El fiscal també s’ha manifestat en contra d’acumular la querella pel cas Pegasus presentada per diputats de la CUP amb la investigació que ja fa el jutjat 32 arran del cas d’espionatge conegut el 2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia