Política

Rússia

Putin preveu assistir a la Cimera del Caspi a Asgabad

Serà el primer viatge a l’exterior del president des de l’inici de la guerra amb Ucraïna

Els líders d’Azerbaidjan, Kazakhstan, Iran, Rússia i Turkmenistan abordaran diversos aspectes de cooperació regional

El president de Rússia, Vladímir Putin, preveu assistir en persona a la VI cimera dels països riberencs de la mar Càspia que se celebrarà a Asgabad el proper 29 de juny. De confirmar-se, aquest serà el primer del líder rus a l’estranger des de l’inici de la invasió d’Ucraïna.

“Està en els seus plans”, ha apuntat aquest dijous el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, en la seva roda de premsa telefònica diària, quan li han preguntat si Putin viatjarà al Turkmenistan per assistir a la cimera.

Els líders dels cinc països del Caspi (Azerbaidjan, Kazakhstan, Iran, Rússia i Turkmenistan) abordaran en aquesta trobada diversos aspectes de cooperació regional.

Peskov s’ha abstingut de comentar si el president rus té previst mantenir reunions bilaterals als marges de la cimera. “Informarem”, s’ha limitat a dir.

El dia anterior al trobada dels caps d’Estat i de govern es reuniran els ministres d’Exteriors dels cinc països per “debatre la modalitat de la ulterior cooperació al Caspi”, segons va informar ahir la portaveu de la diplomàcia russa, María Zakhrova.

La diplomàtica ha recordat que a l’últim cimera, celebrada al port kazakh d’Aktau a l’agost de 2018, es va signar la Convenció sobre l’estatus jurídic de la mar Càspia, document que va culminar més de 20 anys de negociacions.

La Convenció confirma els principis que regeixen l’activitat de les parts a la mar Càspia, així com els assumptes relatius a la delimitació de les aigües territorials, el fons marí, la navegació, la preservació del medi ambient i la seguretat.

En aquest últim aspecte, la Convenció estableix que els països aliens al Caspi no poden tenir presència militar a les seves aigües.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia