Política

Bolaños refreda expectatives i augmenta la tensió al govern

Replica a Vilagrà que “no sap” a què es refereix quan parla d’agenda antirepressiva

Puigneró es queixa que no l’han informat de la pròxima trobada entre presidents i Junts renega de les reunions

La ressaca de la trobada de dimecres a La Moncloa entre els titulars de Presidència dels governs català i espanyol, Laura Vilagrà i Félix Bolaños, serà llarga, tant com l’horitzó per descongelar les relacions entre executius. Les reaccions dels diversos protagonistes hores després de la trobada ja en donen una clara pista. Mentre que per Vilagrà el juliol serà el mes “clau” per avançar en l’agenda de “la desjudicialització” amb actuacions clares i concretes com ara modificacions de llei per “posar fi a la repressió” reclamant garanties per recuperar la confiança, la interlocució, el diàleg i la negociació, segons explicava en una entrevista a RAC1, el seu homònim al Ministeri afirmava als micròfons de La Sexta que no sabia a què es referia quan parlava del fet que els dos executius han de treballar en una “agenda antirepressiva”.

Si aquesta primera galleda d’aigua no era prou freda, Bolaños va reconèixer que els dos executius tenien discrepàncies pel cas d’espionatge amb Pegasus als dos governs, sense mostrar intenció d’abordar de manera especial el Catalangate. Per acabar-ho de reblar, el ministre tampoc va confirmar que la trobada entre els presidents –el compromís de la qual Pere Aragonès va arrencar a Pedro Sánchez en una breu conversa de dos minuts a peu dret al Cercle d’Economia el 6 de maig– pugui produir-se abans d’arrencar el període de vacances de l’agost.

I si aquests tres elements de desacord i inconcreció –repressió, espionatge i trobada de presidents– no són suficients per veure que la normalització de les relacions està molt lluny de produir-se, la pressió que exerceix Junts, dins i fora del govern, encara ho clarifica més.

Si abans de la reunió va ser el president del grup parlamentari, Albert Batet, i el secretari general del partit, Jordi Turull, els que van lamentar que ERC no n’havia informat els òrgans de coordinació –la portaveu del govern, Patrícia Plaja, va assegurar que els consellers de Junts ho sabien–, ahir va ser el vicepresident Jordi Puigneró qui va manifestar que demanaria explicacions a Aragonès sobre la reunió amb Pedro Sánchez: “No en tenim cap informació, només sabem que es produirà però no sabem ni quan ni l’ordre del dia.” Junts, que en el congrés del 16 i 17 de juliol ha de definir un nou rumb polític, no vol que es descongelin les relacions si no hi ha “explicacions i dimissions” pel Catalangate, i Puigneró va assegurar que “amb el govern del PSOE calen menys reunions i més fer perdre votacions al Congrés”.

ERC va respondre amb rapidesa a través de la secretària general, Marta Rovira, que en una piulada va demanar al vicepresident “menys declaracions i més dades”, refregant-li que Junts “ha votat el 60% de les iniciatives a favor del govern espanyol; Esquerra, el 70%”. La portaveu Marta Vilalta també va replicar: “Hem vingut a construir solucions, no a fer soroll estèril.”

També utilitzant Twitter, i en llarg enfilall, l’expresident Carles Puigdemont va reiterar les crides a la unitat de l’independentisme censurant que dialogar amb el govern espanyol “no serveix de res més que per perdre el temps, contribuir a desmobilitzar i desesperançar”, i més quan mai han donat –“no en tenen”– una resposta per resoldre el conflicte amb Catalunya.

LES FRASES

A més de tenir una conversa franca, hem quedat que hem de continuar apostant pel diàleg
Félix Bolaños
MINISTRE DE LA PRESIDÈNCIA
Es va obrir l’opció d’una agenda antirepressiva per als pròxims mesos i el juliol serà clau
Laura Vilagrà
CONSELLERA DE LA PRESIDÈNCIA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona