Política

Reclamen investigar els àudios de Fernández Díaz

ERC, JxCat, PDeCAT, CUP, EH Bildu i BNG insten el Congrés que ho porti a la fiscalia

ERC, JxCat, PDeCAT, CUP, EH Bildu i BNG d’una banda i Unides Podem, per l’altra, han registrat un escrit a la mesa del Congrés en què demanen que es prenguin mesures i es doni trasllat al ministeri fiscal dels àudios de l’exministre d’Interior Jorge Fernández Díaz que demostren que “és el responsable de l’operació parapolicial” coneguda com a “operació Catalunya”.

L’escrit ha estat promogut pels partits independentistes després que s’hagi publicat una conversa de l’any 2012 en què l’excomissari José Manuel Villarejo explicava al llavors ministre les gestions que havia fet en el marc de l’operació Catalunya i durant la qual Fernández Díaz remarcava la necessitat de mantenir en secret els contactes entre ells. Els sis partits argumenten que Fernández Díaz “va mentir” en la compareixença a la comissió d’investigació sobre l’ús partidista del Ministeri d’Interior a la cambra baixa.

Els partits que han presentat l’escrit al Congrés recorden que el 5 d’abril del 2017, quan Fernández Díaz va comparèixer davant la comissió parlamentària que va investigar l’ús partidista del Ministeri d’Interior i en especial l’anomenada Operació Catalunya, Fernández Dáz, va assegurar que en els cinc anys que feia que estava al capdavant del departament “mai” havia “despatxat” amb Villarejo.

Ara els àudios publicats desmenteixen aquestes afirmacions i mostren com l’exministre es va reunir amb l’excomissari Villarejo i, per tant, que va mentir, la qual cosa seria constitutiva de delicte. Els partits entenen que aquestes proves serien suficients per demostrar que Fernández Díaz va usar fons del Ministeri d’Interior sense control judicial i amb “la connivència” de jutges i fiscals” per planificar denúncies contra el llavors president de Catalunya, Artur Mas, i el seu predecessor Jordi Pujol.

El text registrat recorda que el Codi Penal assenyala que mentir en una comissió parlamentària d’investigació està penat amb “entre sis mesos i un any de presó o una multa de 12 a 24 mesos”.

Per això sol·liciten a la mesa del Congrés que “prengui les mesures oportunes i es doni trasllat al ministeri fiscal, com estament competent per fer-ho”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia