Política

Esquerra i Junts giren full a l’enèsima discrepància

Els socis de govern tanquen la crisi per la reunió Vilagrà-Bolaños amb el compromís de compartir més la informació i tractar les desavinences en privat

Aragonès no consensuarà la seva agenda amb JxCat

Com la cançó de l’enfadós. Els socis de govern, Esquerra Republicana i Junts per Catalunya, es fan la traveta, es miren de reüll, desconfien mútuament, ho eleven a discrepància pública i tanquen la crisi amb promeses de millorar la coordinació interna, quelcom que és sempre susceptible de millorar, aquí i a la Xina popular. En aquesta ocasió ha estat la reunió de dimecres passat entre la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el seu homòleg espanyol, Félix Bolaños, de la qual Junts assegura que no estava informat convenientment. Per bé que la qüestió no es va tractar en la reunió del Consell Executiu, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, va assegurar ahir que les dues parts han resolt la qüestió amb el compromís de fer, a partir d’ara, “el màxim de traspàs d’informació” i tractar “de manera discreta i privada les possibles discrepàncies”. És a dir, no queixar-se en públic.

“El govern considera que l’etiqueta de crisi que es posa a qualsevol episodi de discrepància no respon a la realitat diària. Segurament hi continuarà havent disparitat de criteris, desavinences i discrepàncies, que es treballaran per aconseguir acabar fixant una posició comuna”, va defensar Plaja, que ho va emmarcar en el quefer de qualsevol govern de coalició.

La portaveu va assegurar que a dins del govern sí que s’havia parlat de la reunió que Vilagrà mantindria amb Bolaños, però que la informació no s’hauria transvasat entre els dos grups parlamentaris que donen suport a l’executiu.

Llibertat d’agenda

Junts va demanar dilluns a ERC que es consensuïn d’ara endavant trobades d’aquest calibre, en el benentès –i aquesta és la qüestió de fons– que les relacions amb el govern espanyol representa que estan congelades arran del Catalangate fins que el govern espanyol no doni explicacions per l’espionatge polític a l’independentisme, un afer que s’abordarà en la reunió entre els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez que hauria de tenir lloc abans que acabi el juliol. “A hores d’ara no hi ha motius per descongelar ni per normalitzar res; les relacions entre els governs català i espanyol no estan descongelades ni normalitzades. Som en una fase prèvia per veure si es poden descongelar les relacions”, va explicar Plaja, que va deixar l’agenda del president al marge de cap lligam o supeditació a Junts: “Evidentment, el president Aragonès té llibertat absoluta d’agenda.”

Un cop superada la convocatòria electoral andalusa, els equips dels dos presidents estan treballant activament per fixar una data per a l’esperada reunió entre Sánchez i Aragonès, però ni tan sols ha transcendit on tindrà lloc la trobada. El president de la Generalitat va arrencar a peu dret aquesta reunió al dirigent socialista quan va venir al maig a l’aplec anual del Cercle d’Economia. D’aleshores ençà, els dos mandataris es van tornar a trobar dilluns en el marc dels premis Pimec al Camp Nou, però mai van conversar sols.

El problema és que el govern espanyol diu juliol, però no és la primera vegada que ajorna una data: la següent reunió de la taula de diàleg s’havia de fer a principis d’any, i tal dia farà un any. “La previsió amb què treballen els dos equips és que la reunió [del desglaç entre Sánchez i Aragonès] es faci abans que acabi el mes de juliol, però venint d’on venim, no és una certesa”, va admetre Plaja.

Sánchez, això sí, va fer dilluns una defensa aferrissada de la seva voluntat de diàleg davant d’un Aragonès que li va reclamar garanties d’execució de les inversions pressupostades pel govern espanyol a Catalunya.

LA FRASE

Som en una fase prèvia per veure si es poden descongelar les relacions entre els dos governs
Patrícia Plaja
Portaveu del govern


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia