Política

El TSJC deixa Laura Borràs a un pas del judici pel cas ILC

El magistrat instructor tanca la investigació i dona un termini de deu dies a la fiscalia per tal que presenti escrit d’acusació

Delictes de prevaricació, frau, falsedat documental i malversació

La fiscalia disposa de deu dies per presentar davant el Tribunal Superior de Justícia el seu escrit d’acusació contra la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per una suposada gestió irregular quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). El temps el marca la resolució del jutge instructor, Jordi Seguí, feta pública ahir i que deixa Borràs i tres persones més, Isaías Herrero, Roger E. i Andreu P. a un pas de ser jutjats.

A la fi de la investigació, que ha tingut una pròrroga d’última hora pel fet d’haver pres declaració com a investigat a Roger E., el jutge arriba a la conclusió que en aquest cas s’haurien pogut cometre els delictes de prevaricació administrativa, frau administratiu, falsedat en document mercantil i malversació de cabals públics.

El cas es remunta a la presidència de Borràs a la ILC, quan va posar en marxa un web i pel seu manteniment es van adjudicar 18 contractes que van beneficiar Isaías Herero, que, segons la investigació, hauria actuat d’acord amb la presidenta per arreglar els concursos. Borràs i Herero es coneixien d’haver treballat junts abans.

En aquest sentit, el magistrat Seguí assegura que “els fets indiciaris exposats evidenciarien que Laura Borràs va abusar de les funcions que tenia reconegudes en qualitat de directora de la ILC dictant resolucions injustes en aprovar les adjudicacions dels divuit contractes menors , amb plena consciència que les adjudicacions entraven en contradicció amb les exigències de la legislació reguladora dels contractes del sector públic, ometent una veritable concurrència per tal únicament d’afavorir els interessos de Isaías H. en detriment de la defensa dels interessos generals que havia de defensar”.

La resolució judicial, que no és ferma i que pot ser recorreguda, s’entreté a exposar les diverses proves que s’han examinat durant la instrucció i que han portat a la conclusió que, indiciariament, s’han comès delictes. Bona part d’aquestes proves es van obtenir de l’anàlisi dels ordinadors d’Isaías Herrero, on es conserven correus que va intercanviar amb Borràs sobre els concursos en els quals el primer presentava ofertes, en nom seu o en nom d’altres empreses que simulaven presentar-se.

Sobre aquesta qüestió, el jutge instructor escriu que “els indicis acumulats a la instrucció mostren la confecció i posterior presentació per part de Isaías H. davant la ILC de pressupostos atribuïts a persones físiques i jurídiques que han negat la seva intervenció en aquests documents”.

Encara sobre aquesta qüestió, el jutge hi afegeix que “l’elaboració dels documents obeïa –amb la col·laboració de Roger E. i Andreu P.– al propòsit de Isaías H. i Laura Borràs de simular una concurrència d’ofertes en els expedients de contractació dels serveis relatius al lloc web de la ILC”.

LA XIFRA

18
contractes
s’haurien adjudicat de forma fraudulenta durant el temps en què Borràs va dirigir la ILC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea corsa aprova el projecte de reforma constitucional per a l’autonomia de l’illa

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona