Política

israel

El Parlament israelià aprova la seva dissolució i convoca noves eleccions

Els comicis se celebraran el pròxim 1 de novembre

El Parlament israelià (la Kenésset) ha aprovat aquest matí la seva dissolució i ha convocat noves eleccions per l'1 de novembre, donant per finalitzat un període de poc més d’un any d’un govern de coalició format per partits de tot l’arc ideològic.

La caiguda del govern, liderat per Naftali Bennett, implica que l’actual ministre d’Afers Estrangers, Yair Lapid, passa a ser primer ministre en funcions fins a la formació del nou gabinet.

La decisió de dissoldre el Parlament va ser aprovada per 92 dels 120 diputats que formen la Kenésset arran de la profunda crisi oberta entre les diferents formacions que integren la coalició de govern.

Les diferències entre aquests partits van limitar seriosament el funcionament de l’executiu, que en els darrers mesos va patir nombroses desercions fins a perdre la majoria parlamentària amb la qual comptava.

Així doncs, Israel camina cap a les seves cinquenes eleccions en menys de quatre anys, aprofundint la crisi política que va començar a final del 2018. Amb la seva dissolució avui del Parlament conclou una convulsa setmana en la qual diversos intents de dur a terme aquesta votació van veure’s frustrats per traves burocràtiques i desacords entre els diferents partits. Un d’aquests desacords va ser sobre la data dels propers comicis, que finalment tindrà lloc el pròxim 1 de novembre.

Amb vista a aquestes noves eleccions, el fins ara primer ministre, Naftali Bennett, va anunciar dimecres que no es presentarà a la reelecció i deixarà a l’actual ministra de l’Interior, Ayelet Shaked, al capdavant del partit ultradretà Yamina.

L’anunci de Bennett es va produir durant un discurs de comiat del càrrec, en el qual va destacar els objectius assolits pel seu executiu, va donar el seu suport a Lapid i va destacar la importància que els partits israelians “deixin de banda les diferències ideològiques i s’ocupin de la seguretat, l’economia i el futur” del país.

Netanyahu, favorit

Segons les enquestes difoses durant els darrers dies, l’exprimer ministre Benjamin Netanyahu –que s’enfronta a un judici per corrupció– es perfila com a guanyador de la nova cita a les urnes, tal com en les tres de les últimes quatre eleccions.

Les seves possibilitats de formar un govern dependran, però de les aliances que pugui formar i del resultat electoral dels seus tradicionals socis ultraortodoxos i ultradretans, que en els comicis anteriors no van aconseguir suficients escons per formar una coalició de més de seixanta diputats juntament amb el Likud de Netanyahu.

Lapid, per la seva banda, se situa en segon lloc en les enquestes i es perfila com a líder del bloc anti Netanyahu, que s’ha enfrontat a profundes dificultats per governar fins al punt que s’ha vist forçat a demanar la dissolució del Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES