Política

El govern espanyol aprova un crèdit de 1.000 milions d’euros per a Defensa

L’augment de la despesa militar provoca un xoc entre PSOE i Podem

Yolanda Díaz reclama una reunió de la comissió de seguiment de la coalició

El Consell de Ministres ha autoritzat aquest dimarts al departament de Defensa sol·licitar un crèdit de 999,7 milions d’euros per fer front a totes les despeses extraordinàries en les que han incorregut les Forces Armades com a conseqüència de la guerra d’Ucraïna. La decisió ha provocat un nou enfrontament entre PSOE i Unides Podem, que s’oposa a l’increment de la despesa militar.

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha confirmat l’aprovació del crèdit durant la roda de premsa posterior a la reunió de l’executiu. Dels prop de 1.000 milions d’euros autoritzats, 350 milions estan destinats a despesa ordinària de l’Exèrcit i els 650 milions restants són per armes i EPI per a les tropes.

La mesura ha tirat endavant sense ni tan sols ser sotmesa al debat del Consell, atès que es trobava a la “carpeta verda”, on hi ha les qüestions que ja han estat acordades prèviament.

Rodríguez ha volgut treure importància a les diferències amb Podem en aquest punt i a la petició de convocatòria de la comissió de seguiment de la coalició feta pels socis de govern. Segons la portaveu, aquesta comissió “forma part de l’acord del govern de coalició i, per tant, és una reunió habitual i normal”. En tot cas, ha assegurat que a hores d’ara no sap quan se celebrarà la reunió.

La portaveu ha rebatut les crítiques de Podem per no haver estat avisats sobre aquest acord. Segons ella, la comissió de secretaris i subsecretaris va aprovar “la setmana passada”que el Consell de Ministres abordaria aquest increment de despesa militar. Rodríguez ha recordat que aquest és un organisme on el govern espanyol “treballa de forma col·legiada”.

A més, ha defensat que l’increment de la despesa de Defensa s’emmarca en el context on s’està produint una “guerra a Europa” i amb el compromís del govern de donar una “resposta clara i determinada” a la invasió de Putin a Ucraïna.

En aquest sentit, ha remarcat que l’Estat ha participat a totes les mesures de sanció contra Rússia i ha donat suport materialt al govern i al poble ucraïnès per a la seva legítima defensa, “i aquest acord en dona compte”.

Els gairebé 1.000 milions també estan en consonància amb el compromís del president del govern, Pedro Sánchez, davant dels seus socis de l’OTAN d’incrementar el pressupost en Defensa per arribar al 2 % del PIB el 2029 anunciat a la cita de Madrid.

D’altra banda, Rodríguez ha avançat que l’executiu portarà “aviat” al Consell de Ministres l’acord per a l’ampliació de la flota naval dels Estats Units a la base de Rota, a Cadis.


Comissió de seguiment
Les manifestacions de la portaveu s’han produït pocs minuts després que la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, hagi demanat al PSOE la convocatòria “urgent” de la comissió de seguiment de la coalició precisament per aquest increment de la despesa militar.

En una atenció als mitjans aquest dimarts durant un acte de la UGT, Díaz ha assenyalat que l’increment de la despesa en Defensa s’ha pres en un moment “molt complicat” amb la “inflació desbocada”. La també ministra de Treball ha indicat que augmentar al 2% del PIB la despesa en defensa “suposa augmentar a 22.000 milions d’euros” el pressupost d’aquest departament, quan el de Treball és de 30.000 milions d’euros.

Díaz ha reconegut que estan “preocupats” i ha considerat que aquest “és un debat que la societat espanyola ha de tenir amb tranquil·litat”. És per això que ha apostat per fer “una parada en el camí” per debatre la qüestió.

“Les formes en política són tan importants com el fons”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia