Política

Escòcia

Johnson denega a Sturgeon convocar un referèndum d’independència

El primer ministre del Regne Unit considera que ara “no és el moment” d’una nova consulta

Sturgeon replica que els escocesos tindran “l’oportunitat de triar la independència” i no descarta unes eleccions plebiscitàries

El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, ha refusat autoritzar la ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon (SNP), a convocar un segon referèndum d’independència en la data proposada del 19 d’octubre de 2023.

El gabinet del líder conservador ha difós aquest dimecres una carta en la qual Johnson argumenta que aquest “no és el moment” de celebrar aquesta consulta. El premier britànic recorda que el 2014 ja es va organitzar un primer referèndum d’independència, que van guanyar els partidaris de romandre al Regne Unit.

Sturgeon ha replicat a les xarxes socials que “Escòcia tindrà l’oportunitat de triar la independència”. La ministra principal escocesa confia que això serà “en un referèndum el 19 d’octubre de 2023” però, si això no és possible, serà a través d’unes “eleccions generals” plebiscitàries. “La democràcia escocesa no serà presonera d’aquest ni de cap altre primer ministre”, ha garantit.

La líder del Partit Nacional Escocès (SNP, en anglès) va anunciar al juny que demanaria l’aprovació de l’executiu de Johnson. Però com preveia que la petició seria denegada, ha impulsat una legislació per organitzar aquest plebiscit. Aquesta legislació és analitzada ara pel Tribunal Suprem britànic.

La difusió de la carta coincideix amb una crisi al govern britànic que podria desembocar en la sortida de Johnson en les pròximes hores.

Un delegació dels seus ministres s’ha reunit aquesta tarda Downing Street per demanar-li que dimiteixi. Un d’ells ha indicat a la BBC que, si rebutja fer-ho, el gabinet es rebel·larà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia