Política

Barcelona portarà a la fiscalia el cas de les proves falses contra Trias el 2014

El pla aprova la proposta presentada per JxCat

Es comuns voten a favor però retreuen que no s’hagin incorporat els atacs al govern municipal

El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres, a proposta de JxCat, portar a la fiscalia el cas de les proves falses contra l’exalcalde Xavier Trias el 2014. La proposició de Junts arriba una setmana després que es publiquessin els àudios on el jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu reconeixia saber que les proves contra l’exalcalde eren falses en una conversa amb l’excomissari Villarejo. JxCat, ERC, PSC i comuns han votat a favor de denunciar el cas a la justícia. El PP s’ha abstingut en la votació i Ciutadans i Valents han votat en contra. Els comuns, tot i el seu sí, han retret a Junts que la proposició no hagi incorporat també una condemna els embats judicials que rep el govern municipal.

El regidor Jordi Martí Galvis, de Junts per Catalunya, ha exposat en la seva intervenció que Catalunya no es pot permetre que un “grup mafiós format per policia patriòtica i jutges” actuïn fora de la justícia amb la intenció de perjudicar oponents polítics. “Dinen i entre rialles s’expliquen com poden enfonsar un partit polític”, ha comentat.

Tot i que la proposició se centrava en el cas de Xavier Trias, acusat al 2014 pel diari ’El Mundo’ de tenir comptes bancaris a Suïssa, Martí Galvis ha precisat que el que han portat al ple és la condemna dels atacs de les ’clavegueres de l’estat’ contra tots els líders polítics que ho han patit i ha posat com a exemple l’exvicepresident del govern de l’estat Pablo Iglesias.

“Quan defensem a l’exalcalde Trias estem defensant als 41 regidors d’aquesta casa”, ha afegit el regidor de Junts. “El que estem fent es defensar els drets civils de tots la gent d’aquest país”.

Esquerra Republicana, en paraules d’Elisenda Alamany, s’ha posicionat en la mateixa línia que Junts: “Espanya té una crisi de legitimitat democràtica que no és nova. Les clavegueres són un perill per la democràcia. Els que governen no es poden posar de perfil”, ha destacat la regidora.

El PSC, a través de la intervenció del regidor David Escudé, també s’ha mostrat a favor de la proposició: “Perquè entenem que va dirigida a investigar tot el que ha passat i a mirar cap al futur”, ha argumentat Escudé.

Els comuns, per la seva banda, també han votat a favor de portar el cas de Trias a la fiscalia però ho han fet amb un retret. “Ens sap greu que no hagin acceptat l’esmena que els hi vam proposar per a que també es condemnés i es portés a la justícia els atacs judicials que rep el govern municipal”, ha dit el tinent d’alcalde Jordi Martí en referència a les querelles que ha rebut l’alcaldessa Colau en els últims mesos, com per exemple, la de les irregularitats de la gestió de l’aigua de Barcelona que es va arxivar fa unes setmanes.

“Estem en contra dels atacs a la democràcia, però creiem que el millor compromís en aquest sentit és denunciar tots els atacs, no condemnar-los o posar-se de perfil segons ens convé”, ha comentat Jordi Martí.

Josep Bou, del PP, ha explicat que tenia una posició contradictòria en tant que ha condemnat el que li va passar a Xavier Trias però ha afegit que no vol contribuir a atacar l’estat espanyol. Ciutadans i Valents, per la seva banda, han mostrat el seu vot en contra amb arguments similars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia