Política

Putin lloa el paper d’Ankara en la crisi del cereal i del gas

Agraeix a Erdogan la mediació en l’acord per reprendre les exportacions de blat ucraïnès i que garanteixi el flux energètic cap a la UE

Turquia diu que han sortit tres vaixells més de gra d’Ucraïna

Vladímir Putin va exhibir ahir la bona relació amb Turquia agraint al president turc, Recep Tayyip Erdogan, la seva mediació en l’acord per desbloquejar els ports del mar Negre que ha de permetre la represa de l’exportació de cereal ucraïnès i aliments i fertilitzants russos al mercat mundial. Els dos mandataris es van reunir ahir al balneari de Sotxi per abordar el subministrament de gra i examinar “ la travessa del primer carregament amb cereals [del port ucraïnès] d’Odessa”, segons va explicar el portaveu presidencial rus, Dmitri Peskov. Es referia al mercant Razoni, que té previst arribar avui al Líban amb 26.500 tones de gra a bord després d’haver travessat l’estret del Bòsfor, controlat per Turquia. Segons Ankara, tres vaixells més havien de salpar ahir dels ports ucraïnesos d’Odessa, Txornomosk i Pvidenny.

Putin va opinar també que “els socis europeus han d’estar agraïts a Turquia perquè garanteix el trànsit fluid del gas rus cap al mercat” occidental. “El Turkish Stream, a diferència de tota la resta de rutes dels nostres subministraments d’hidrocarburs, funciona correctament, de manera dinàmica, sense avaries [...], s’ha convertit en una de les principals artèries de subministrament de gas rus a Europa”, hi va afegir.

Fonts ucraïneses asseguraven ahir que Putin buscaria, durant les seves converses amb Erdogan, una via alternativa per esquivar les sancions occidentals sobre el petroli.

En el pla bilateral, Putin es va mostrar confiat que Moscou i Ankara firmaran un memoràndum sobre el desenvolupament de les relacions econòmiques i comercials. Erdogan, per la seva banda, va destacar que Rússia “exerceix un paper especial en l’arena mundial” i va confiar que la reunió d’ahir hagi obert “una nova pàgina en les relacions russoturques”.

El president turc, que va viatjar a Sotxi amb una nodrida delegació de ministres, també tenia previst tractar amb Putin la situació de Síria. Erdogan vol el vistiplau de Putin per llançar una nova operació militar al nord de Síria contra les milícies kurdes, una maniobra que anuncia des de fa setmanes.

D’altra banda, els països de la UE van aprovar ahir formalment reduir de manera voluntària el consum de gas un 15% fins a la primavera, amb el vot en contra de Polònia i Hongria, i una clàusula perquè el Consell de la UE pugui activar una “alerta” sobre seguretat del subministrament que faria obligatoris les retallades. El Consell va informar que només aquests dos estats membres van votar contra el procediment escrit que va oficialitzar l’acord polític assolit pels ministres d’Energia en una reunió la setmana passada a Brussel·les.

LA FRASE

Els europeus han d’estar agraïts a Turquia perquè els garanteix el trànsit fluid del gas rus
Vladímir Putin
PRESIDENT DE RÚSSIA

Cop a la planta nuclear de Zaporíjia

Redacció

Les autoritats prorusses de la regió ucraïnesa de Zaporíjia, parcialment ocupada per l’exèrcit rus, van acusar ahir les forces ucraïneses d’atacar amb artilleria la central nuclear, una de les més grans d’Europa, i afectar les línies elèctriques i les naus industrials de la planta. “S’han interromput dues línies elèctriques que alimentaven un equip de distribució amb una potència de 750 kilowatts, necessari per al funcionament segur dels blocs energètics de la central nuclear”, va denunciar l’administració temporal de la ciutat. L’atac va originar un incendi. La part ucraïnesa justifica els atacs a la central afirmant que l’exèrcit rus l’utilitza com a base militar per llançar projectils. Després dels atacs d’ahir, les autoritats prorusses van tornar a instar representants de l’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica (OIEA) a visitar la nuclear i veure amb els seus propis ulls la situació sobre el terreny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri