Política

Colòmbia canvia de cicle amb l’arribada de Petro al poder

L’antic guerriller pren possessió com a president del país després de dècades de governs conservadors i liberals

La presidència de Gustavo Petro obre una nova etapa política a Colòmbia, el primer president progressista en la història del país. Mai abans les esquerres havien governat a Colòmbia, l’únic bastió conservador que quedava a l’Amèrica Llatina. Però el 19 de juny passat, més d’onze milions de colombians van avalar el canvi de rumb ideològic en unes eleccions considerades històriques no només perquè van donar de manera aclaparadora la victòria a l’antic guerriller, sinó per l’alta participació que van registrar i perquè l’activista ecologista i feminista Francia Márquez es va convertir en la primera dona afroamericana a assolir la vicepresidència del país. Com és habitual, Petro va prendre possessió el 7 d’agost, una de les diades més importants de Colòmbia, ja que se celebra la derrota espanyola en la batalla de Boyacá el 1819, que marca el final de la colonització.

L’economista i exsenador, de 62 anys, que fa trenta anys va deixar la lluita armada, governarà el país durant quatre anys i agafa el relleu a Iván Duque. Amb l’arribada de Petro al Palau de Nariño, Colòmbia entra en el domini de l’esquerra a la regió, que es podria consolidar si es compleixen els sondejos que assenyalen una victòria de Lula da Silva en les presidencials del dia 2 d’octubre al Brasil.

Abans de ser investit oficialment com a 42è president de Colòmbia i davant un miler de persones arribades de Bogotà des dels territoris més desfavorits, Petro i Márquez van protagonitzar una cerimònia d’investidura “popular i espiritual”.

Gran part de la victòria de Petro i Márquez en les eleccions del 19 de juny es va deure, justament, al vot massiu en aquests territoris, sobretot al Pacífic, on mai s’havien vist representats en un govern i on la pau, després de l’acord amb les FARC del 2016, mai va arribar. Hores després, Iván Duque, el president sortint, va entregar les regnes del país a Petro, en una cerimònia davant nombroses autoritats locals i internacionals a la plaça de Bolívar, a Bogotà. Seguidament ho va fer Márquez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona