Política

tensió a l’estret de taiwan

Taiwan inicia exercicis i la Xina allarga les maniobres

Taipei engega un dispositiu d’artilleria amb l’objectiu de simular la defensa de l’illa contra un atac de l’exèrcit xinès

Pequín vol mantenir la capacitat de bloquejar el país en qualsevol moment

Màxima tensió a l’estret de Taiwan després que Taipei iniciés uns exercicis militars a primera hora d’ahir coincidint amb l’anunci de l’exèrcit xinès de prolongar novament les maniobres militars que porta a terme des del dijous de la setmana passada. El Ministeri de Defensa taiwanès no s’ha deixat intimidar pel desplegament orquestrat per Pequín i ha dut a terme el conegut com a “simulacre Tien Lei”, un exercici anunciat a finals de juliol que té com a finalitat simular la defensa del país contra un atac de l’Exèrcit Popular d’Alliberament xinès.

Per la seva banda, l’exèrcit xinès va anunciar a través de la xarxa social Weibo –l’equivalent xinès de Twitter (censurat al país)– que continuaria “organitzant maniobres conjuntes per mar i aire orientades al combat” i va assegurar que ahir se centrarien en “contenció i operacions de seguretat conjunta”. A més, l’Administració de Seguretat Marítima de Pequín va emetre una advertència a la navegació, restringint l’entrada a les aigües orientals de l’illa de Nansan, al mar de la Xina Meridional, de 8 a 18 hores durant tres dies a partir d’ahir per fer-hi entrenaments de tir.

El Ministeri d’Afers Estrangers de Taiwan va condemnar l’ampliació de les maniobres xineses a prop de l’illa un dia més. “La veritable intenció de la Xina que hi ha al darrere d’aquests exercicis militars és alterar l’statu quo a l’estret de Taiwan i a tota la regió”, va denunciar el ministre d’Afers Estrangers taiwanès, Joseph Wu, en una conferència de premsa a Taipei. Wu va assegurar que els exercicis militars a gran escala de la Xina, els llançaments de míssils i els ciberatacs formaven part del “llibre de jugades militars de Pequín per preparar la invasió de Taiwan” i que eren estratègies per “debilitar la moral pública” de l’illa.

L’exredactor en cap del diari progovernamental Global Times Hu Xijin va afirmar que els simulacres militars són una “nova realitat” a l’estret de Taiwan. “És cert, els simulacres militars són més aviat el començament de la normalització de nous elements de l’EPL [Exèrcit Popular d’Alliberament] en les seves accions a l’estret de Taiwan”, va publicar a Weibo. “Segellar l’illa s’ha convertit en una realitat que es pot escenificar en qualsevol moment i la vida de Taiwan és clarament en mans de la Xina continental”, va dir.

Per la seva banda, el diputat socialdemòcrata alemany Holger Becker va confirmar ahir que liderarà una delegació sobre drets humans del Bundestag que visitarà Taiwan a principis d’octubre, segons van avançar ahir els diputats taiwanesos Fan Yun i Lin I-chin, en una visita al Parlament alemany.

LES FRASES

La vida de Taiwan és clarament en mans de la Xina continental
Hu Xijin
exredactor en cap del diari ‘Global Times’
Aquestes estratègies són per debilitar la moral pública de Taiwan
Joseph Wu
ministre d’Afers Estrangers de taiwan


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona