Política

tensió a l’estret de taiwan

Pequín adverteix que no acceptarà cap “iniciativa separatista” a Taiwan

Amenaça d’utilitzar la força si és necessari

Tolerància zero amb les “activitats secessionistes” a Taiwan. La Xina no deixarà marge als partidaris de la independència i ha advertit de “l’ús de la força” per prendre l’illa si així ho considera necessari. L’advertència arriba el dia que l’exèrcit xinès ha anunciat la fi de sis dies ininterromputs de maniobres militars al voltant de l’illa en represàlia per la visita de la presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, a Taiwan.

Pelosi, la tercera autoritat dels EUA, es va convertir dimecres passat en el càrrec de més alt rang en visitar Taiwan des de 1997 tot i les amenaces del gegant asiàtic que reclama la sobirania de Taiwan i la considera una “província rebel”.

L’Oficina d’Afers de Taiwan de la Xina ha publicat avui un “llibre blanc” amb consells sobre l’annexió de l’illa per part de Pequín, i, en primer lloc, proposa incentius econòmics i de “seguretat i dignitat” per al territori, però també es manifesta a favor d’augmentar la pressió militar. “Estem disposats a crear una gran àrea per a la unificació pacífica, però no acceptarem cap iniciativa separatista que tingui com a objectiu crear alguna cosa com la pseudoindependència”, diu la publicació, que avisa: “No ens negarem a fer servir la força i en reservem l’opció de prendre totes les mesures necessàries”. Tot i això, diu la publicació, “només farem servir aquestes mesures dràstiques per respondre a les provocacions d’elements separatistes o a forces externes si alguna vegada travessen les nostres línies vermelles”, explica el “llibre blanc”.

La Xina va publicar per última vegada un “llibre blanc” sobre Taiwan el 2000. Les relacions entre la Xina i Taiwan s’han deteriorat des que Tsai Ing-wen, líder del sobiranista Partit Progressista Democràtic PDP, va esdevenir primera ministra el 2016. Tsai Ing-wen i el seu partit no consideren l’illa com a part de la Xina i cada vegada més joves taiwanesos comparteixen aquesta idea..



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia