Política

alemanya

Scholz, a la recerca de la connexió gasística amb Portugal i Espanya

Considera un error haver parat la construcció del gasoducte MidCat

Alemanya es planteja recuperar el projecte de transportar gas des de Portugal i Espanya, a través de França, cap a la resta d’Europa, després d’anys d’apostar per una energia barata russa i escarmentada ara per la seva dependència energètica de Moscou.

Un gasoducte des de la península Ibèrica “hauria contribuït massivament a relaxar la situació actual”, ha reflexionat aquest dijous el canceller Olaf Scholz, en una conferència de premsa després del recés estival i oberta a tota mena de qüestions, nacionals o internacionals, encara que centrada en la guerra d’Ucraïna.

Aquesta connexió “hauria pogut construir-se” i “ara se la troba a faltar”, ha afegit Scholz, qui ha dit haver abordat la possibilitat de recuperar el projecte amb els seus col·legues de Portugal i d’Espanya, i també de França i amb la presidència de la Comissió Europea.

Scholz s’ha referit així, encara que sense citar-ho, al projectat MidCat, que es va detenir fa anys per considerar-se econòmicament més avantatjós importar el gas natural rus. En total, van quedar pendents de construir uns 220 quilòmetres entre Hostalric (Catalunya) i el sud de França.

L’existència de connexions amb el nord d’Àfrica ajudaria a “diversificar el subministrament”, ha argumentat, per a qualificar a continuació d’ “error” l’haver-se abonat al gas rus que rep Alemanya, a través del Bàltic, a través del gasoducte Nord-Stream.

El tripartit de Scholz format per socialdemòcrates, verds i liberals, en el poder des de desembre de l’any passat, ha quedat obligat a reduir a tot córrer una dependència energètica heretada dels seus antecessors –tant el socialdemòcrata Gerhard Schröder com la conservadora Angela Merkel–.

“Tot govern, tota empresa, ha de tenir en compte que les situacions poden canviar i preparar-se per a si això ocorre”, ha afirmat, en explicar que la seva coalició s’ha vist “sorpresa” per la falta d’alternatives a una reducció dels subministraments russos. Aquest reconeixement tenia alguna cosa de “mea culpa”, ja que Scholz va ser vicecanceller i titular de Finances en l’últim govern de Merkel.

Suport al ciutadà

Malgrat aquesta situació, Scholz ha destacat que s’ha aconseguit “en temps rècord” buscar aquestes alternatives per a garantir el subministrament de gas. També ha admès que serà “més car”, però ha assegurat que “no deixarem cap ciutadà” davant aquesta situació.

L’executiu de Scholz ja ha aprovat mesurades per a pal·liar els efectes de la inflació en la població, incloses ajudes a les llars de menor nivell d’ingressos per a pagar la calefacció.

Malgrat la caiguda dels subministraments del Nord Stream, els dipòsits de gas d’Alemanya han assolit al voltant del 75% de la seva capacitat, segons les dades de l’Agència Federal de Xarxes (Bundesnetzagentur).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia