Política

Scholz no convenç en la comissió del cas Warburg

Rebutja davant dels diputats de la cambra d’Hamburg haver intervingut en l’escàndol bancari quan era el governador del land

La CDU sospesa obrir una altra investigació al Parlament federal

Vuit mesos després de la seva arribada a la cancelleria federal, Olaf Scholz va comparèixer ahir davant la comissió del Parlament d’Hamburg que investiga l’afer Warburg –un cas de frau fiscal relacionat amb aquest banc–, per rebutjar-ne tota mena de responsabilitat.

“No vaig tenir cap influència en el cas del banc Warburg. No hi va haver cap influència per part de la política en el procés fiscal”, va assegurar el canceller, antic alcalde de la ciutat estat d’Hamburg (2011-2018), als diputats regionals.

El cas es remunta a l’any 2016, quan Scholz, en la seva condició d’alcalde governador, es va reunir en diverses ocasions amb directius del banc, poc abans que les autoritats financeres locals renunciessin a la devolució de 47 milions d’euros obtinguts per l’entitat financera a través de transaccions irregulars. Hi va haver la sospita que Scholz hagués col·laborat amb els banquers Christian Olearius i Max Warburg per evitar que es perseguissin aquestes pràctiques fraudulentes.

Scholz assegura que es tracta d’una sospita basada en “conjectures que no tenen cap fonament” i diu que ignora els detalls de la investigació que el fisc va engegar sobre aquesta qüestió quan ell era alcalde governador i, posteriorment, quan ocupava la cartera de Finances del govern de la cancellera Merkel.

Scholz va declarar ahir sobre una conversa amb l’aleshores titular de Finances d’Hamburg i actual alcalde governador, Peter Tschentscher, en la que havia de ser la seva segona i última compareixença davant de la comissió regional, però els grups parlamentaris de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) i L’Esquerra volen ampliar el mandat de la investigació i interrogar el canceller una tercera vegada. La CDU, a més, es planteja obrir una altra investigació, no ja a la cambra regional, sinó a la cambra baixa del Bundestag, el Parlament federal.

El president de la CDU i líder de l’oposició al Bundestag, Friedrich Merz, va dir en declaracions al diari Handelsblatt que no es creu “ni una sola paraula” de Scholz a propòsit del fet que no recordi les converses que ha mantingut sobre el cas.

“Quan es tracta de reclamacions d’impostos de xifres milionàries contra un banc a la pròpia ciutat, no s’oblida el contingut d’aquestes converses”, va dir Merz.

Suport dels fiscals

La compareixença d’ahir de Scholz arriba després que la fiscalia general d’Hamburg afirmés a principis d’aquesta setmana que no veu indicis que el canceller sigui sospitós de complicitat en el cas d’evasió d’impostos del banc Warburg. Ratifica, així, el punt de vista expressat per la fiscalia d’Hamburg, que havia descartat el març passat obrir cap investigació. No obstant això, la fiscalia de Colònia sí que va obrir diligències l’any passat contra una funcionària i dos polítics del Partit Socialdemòcrata (SPD) d’Hamburg per haver facilitat l’evasió d’impostos en el marc d’aquest escàndol.

LA XIFRA

47
milions
d’euros en impostos va perdonar el land d’Hamburg al banc Warburg entre el 2016 i el 2017.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia