Política

Una UCE amb reptes pendents

La cita de Prada recupera la normalitat passada la covid i pretén recuperar espais l’any vinent per guanyar alumnes

Està en tractes amb els rectors per esdevenir universitat catalana d’estiu de tot el sistema públic

Dimarts tancava portes la 54a Universitat Catalana d’Estiu (UCE) de Prada, la històrica cita de la Catalunya del Nord que va recobrar la normalitat després de dos anys de limitacions per la pandèmia. Això va fer que també millorés l’assistència respecte a l’any anterior: més alumnes presencials (325 contra 244 el 2021) i virtuals (106 contra 104), si bé va decréixer el nombre de professors i conferenciants (de 150 a 132) i el de participants en espectacles (de 89 a 53). Com sempre, va tenir alumnat de tots els Països Catalans; això sí, amb una clara preeminència del Principat (78%), mentre que van augmentar els de la Catalunya del Nord (del 7,3% a prop del 10%), i van baixar lleugerament els de la resta de territoris, com el País Valencià i les Illes. Entre els matriculats, a més, hi continua havent més gent gran (un 45% eren més grans de 55 anys) que no pas joves (tot just un 25% tenien entre 18 i 30 anys).

Com sempre, va ser un fòrum bastit sobre els cursos universitaris de múltiples matèries i la reflexió dels actes commemoratius (i els entreactes), si bé l’estrella va tornar a ser el contingut polític, en què va destacar la primera aparició pública de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, des de la seva suspensió; així com diversos consellers i els dirigents d’ERC i Junts Marta Vilalta i Jordi Turull, que van deixar clar que són lluny encara en les seves estratègies. Fins i tot hi va haver moments de certa tensió, que al final no van passar de l’anècdota, com ara quan alguns assistents van marxar de l’acte en què la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, defensava la taula de diàleg, o la xerrada de l’expresident escocès Alex Salmond, en què l’organització no va permetre estelades a l’escenari, a tocar de la bandera escocesa. “No som la universitat de ningú, sobretot de cap partit. Som una realitat plural, crítica i respectuosa”, defensava en la cloenda el rector de l’UCE, Jordi Casassas, satisfet perquè per primer cop en molts anys va tornar el PSC, amb el diputat Ferran Pedret, a presentar el seu programa federalista i antinacionalista, i no va passar res. “La gent el va escoltar i se’l va aplaudir protocol·làriament”, destacava.

La normalitat, en tot cas, no va ser plena, ja que era, també, la primera edició sense restriccions que es feia a l’alberg Pau Casals-Canigó, propietat de la fundació de l’UCE, i no a les instal·lacions de sempre del Liceu Renouvier, fet que es va notar sobretot a l’hora de poder oferir l’allotjament i els àpats a més alumnes, que per aquest motiu es van haver de limitar. La setmana de la cita, així, era gairebé impossible trobar un llit d’hotel en uns quants quilòmetres a la rodona de la capital del Conflent. “Hem estat restringits a l’alberg un cop més, i esperem que sigui l’últim”, admetia Casassas, ja que això comporta incomoditats per la concentració d’activitats i gent en un indret reduït com l’alberg. Guanyar espai serà un dels grans reptes l’any vinent, cosa que pot passar tornant al Liceu o bé amb la remodelació pendent de la segona planta de l’edifici de Vall Roc, on hi ha l’alberg, amb l’ajut en aquest cas de Presidència, que també podria contribuir a un altre objectiu del 2023: la recuperació del cor dels Països Catalans.

És clar que el gran repte de l’UCE és esdevenir la veritable referència estival de la universitat pública catalana. Així s’hi van comprometre els set rectors del Principat en l’històric acte conjunt que van protagonitzar la setmana passada amb la consellera Gemma Geis, en què va quedar clar que volen potenciar la cita, implicant-se fins i tot en la governança. “Volem ser la universitat catalana d’estiu del sistema universitari català, de la Xarxa Vives”, confirmava l’últim dia Casassas, que insistia: “Hem avançat molt, hi treballarem més i podem tenir una pervivència i alhora una funcionalitat important amb aquest tipus de reconeixement.” “Se’ns gira feina, la de coordinar les institucions i la nostra universitat, tant amb l’acabament de les obres de Vall Roc com amb el reconeixement universitari i l’acord pressupostari que esperem que això pugui representar”, concloïa. Tenen un any al davant...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona