Política

El Congrés aprovarà sostre de despesa i suspensió de les regles fiscals el 2023 amb el suport d’ERC i abstenció del PP

Montero diu que sap que “no és un xec en blanc”, però celebra que permet “obrir el diàleg” per als pressupostos

La ministra obre la porta a noves mesures per pal·liar els efectes de la inflació

El Congrés aprovarà aquest dijous el sostre de despesa i la suspensió de les regles fiscals per al 2023 amb el suport d’ERC, PDeCAT, PNB, EH Bildu i Més País i l’abstenció del PP, JxCat i la CUP. Aquest aval permet fer el primer pas per tramitar els pressupostos generals de l’Estat de l’any que ve. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha afirmat que sap que el suport obtingut “no és un xec en blanc”, però ha celebrat que permet “iniciar un camí” de “diàleg” per negociar els pressupostos de 2023. “Serà bo que el recorrem junts, que aportem cadascú la seva singularitat per tenir uns comptes millorats”, ha dit, i ha assegurat que l’executiu espanyol “cercarà l’acord”.

Montero ha criticat al PP a qui ha acusat de no tenir una “estratègia de país” perquè està instal·lat en el “catastrofisme”. “Pot ser una estratègia electoral, però no de país”, ha argumentat. La titular d’Hisenda ha defensat la necessitat de tenir un sostre de despesa “històric” i d’apreciar les circumstàncies extraordinàries que genera la guerra d’Ucraïna.

El diputat d’ERC Joan Margall ha remarcat que “ningú pot negar” la situació d’urgència i ha demanat “valentia” al govern espanyol per no tornar a les normes fiscals que “limiten la capacitat d’inversió de comunitats autònomes i administracions locals” i a derogar l’article 135 de la Constitució que “prioritza el pagament del deute per sobre de garantir l’estat del benestar”.

El portaveu del PDeCAT, Ferran Bel, ha justificat el vot a favor perquè aprecia l’excepcionalitat del moment i ha opinat que el sostre de despesa no és “ni un gran malbaratament ni excessiu” sinó un “increment raonable”. La portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurua, s’ha obert a negociar els pressupostos amb “responsabilitat i exigència”.

La diputada del PP Elvira Rodríguez ha defensat l’abstenció perquè el partit recela de la responsabilitat del govern espanyol en l’escenari de suspensió de les regles fiscals. “No estem d’acord amb la mobilització de la clàusula de salvaguarda, a allò que els obliga i no compleixen”, ha dit.

La portaveu de JxCat, Míriam Nogueras, ha criticat les diferències en la inversió entre Madrid i Catalunya. “La independència també vol dir deixar de pagar a Madrid amb els impostos de Catalunya”, ha afirmat. Fonts de la CUP expliquen l’abstenció perquè estan d’acord amb l’ampliació del marge de despesa, però en contra de les mesures d’estabilitat pressupostària.

Inflació

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha obert aquest dijous la porta a prorrogar les mesures per pal·liar els efectes de la inflació més enllà de final d’any i inclús incorporar “mesures addicionals” que no ha detallat. “Quan s’acosti el moment”, ha dit, es decidirà “si és necessari prorrogar o si és necessari incorporar mesures addicionals”, segons Montero.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia