Política

Acte unitari per reivindicar l’1-O amb tots els partits

Els organitzadors diuen que hi seran ERC, Junts i la CUP, i que volen totes “les ànimes de l’independentisme”

L’acte a l’Arc de Triomf apel·la al protagonisme de la ciutadania

A diferència del que va passar a la manifestació de la Diada convocada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), el Consell per la República (CpR) i les altres cinc entitats que organitzen la concentració en commemoració del cinquè aniversari del referèndum de l’1-O (Òmnium, l’ANC, l’AMI, la Intersindical i la Cambra de Comerç de Barcelona) confien que a les cinc de la tarda d’aquell dissabte a l’Arc del Triomf hi hagi una delegació d’ERC, Junts i la CUP. Així ho va manifestar el representant del govern del CpR, Antoni Castellà, segons les converses que fins ara havien mantingut amb les formacions. “Assistiran a l’acte, hem dit d’inici que la idea és la transversalitat i que tothom hi està convidat”, va deixar clar Castellà, tot i que les invitacions no es van començar a formalitzar fins passada la roda de premsa de la presentació d’ahir al matí.

Tot i que el lema de la concentració és Defensem l’1-O, guanyem la independència, la convocatòria està oberta a totes les persones i organitzacions que “comparteixen la idea del referèndum, del concepte del dret a decidir”, va insistir Castellà, en el qual inclou també els comuns. Les paraules transversalitat i unitat van ser les més repetides durant la presentació d’un acte que vol destacar la importància de la ciutadania en la consecució de l’1-O. Per aquest motiu s’hi convida tothom que el va fer possible i que continua reivindicant-lo com a “legal i legítim”, ja que està convocat per un govern, aprovat per una majoria parlamentària i amb una participació homologable en un àmbit internacional, va recordar Castellà, sense entrar a valorar quins són els mecanisme per aconseguir la independència.

La ciutadania tindrà, per tant, un paper rellevant perquè “sense aquesta el referèndum no s’hauria arribat a fer” i gairebé estarà a tocar de l’escenari. Només es reservarà els laterals a les institucions i els partits i a les entitats i la societat civil organitzada, va dir el vicepresident de l’ANC, Jordi Pesarrodona. Perquè ningú se’n senti exclòs i es visibilitzi el seu paper el 2017 el secretari general de la Intersindical, Sergi Perelló, va explicar que s’ha obert un lloc web – www.1octubre2022.cat – per recollir i visibilitzar adhesions d’entitats i col·lectius des d’on també es podrà baixar material i cartells.

L’acte s’iniciarà amb la intervenció de la presidenta del Parlament durant el referèndum de l’1-O, Carme Forcadell, i el tancarà el que aleshores era president del govern, Carles Puigdemont. El president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Jordi Gaseni, va apel·lar a la “la generositat” del 2017 per trobar la “transversalitat i atrevir-nos a anar més enllà” i va fer un prec perquè la iniciativa tingui “totes les ànimes de l’independentisme” representades. Un crit a la unitat que va reclamar la vicepresidenta d’Òmnium, Marina Gay, per reivindicar l’“exercici democràtic que va representar” l’1-O i que ha costat la repressió a 4.200 persones.

LA FRASE

Els referèndums es poden canviar, però per canviar-los s’ha de fer un altre referèndum
Antoni Castellà
MEMBRE DeL GOVERN DEL CONSELL PER LA REPÚBLICA (CpR)

L’ANC duu la repressió a l’autodeterminació a Nova York

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va coorganitzar dimecres la presentació al Graduate Center City de la Universitat de Nova York de l’informe Eines de repressió: l’Estat espanyol i les tendències mundials en el silenciament dels moviments d’autodeterminació, que ha elaborat l’Organització de Nacions i Pobles No Representats (UNPO), de la qual l’expresidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, és vicepresidenta. En aquest document s’explica l’impacte que la repressió al moviment independentista català ha tingut per a governs d’altres països per silenciar activistes de nacions sense estat i com recorren a principis com ara la “unitat nacional”, l’“interès nacional” i la “seguretat nacional”per justificar accions repressives, expliquen des de l’ANC. Posa com a exemples els arrestos i les detencions selectives, l’espionatge massiu, la propaganda estatal i la promoció de polítiques que etiqueten els activistes dels drets humans com a terroristes, que s’han produït en moviments d’autodeterminació dels kurds, els tàrtars de Crimea i el Tibet. “Ens vam adonar que quan vèiem la Xina, Rússia, l’Iran, estats autoritaris suprimint minories, sovint aquests deien: «Bé, és el que està fent Espanya als catalans»”, va explicar el secretari general de la UNPO, Ralph Bunche.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA