Política

Posicions llunyanes entre els dos sectors de Junts a Girona

La dissidència d’una part de la coordinadora local ha esclatat tot just en l’inici de la campanya d’Assumpció Puig

L’arquitecta, disposada a asseure’s amb els crítics, es veu amb capacitat per succeir l’alcaldessa Madrenas el 2023

L’exregidor Joan Alcalà és el cap de campanya de Puig des de fa 15 dies

L’escissió a la coordinadora local de Junts a Girona deixa a hores d’ara dues posicions allunyades: la dels màxims dirigents, que confien en l’alcaldable, Assumpció Puig, designada pel procediment establert, i la dels dissidents, que volen que la direcció nacional del partit intervingui per redreçar el rumb i acostar posicions.

El document que han fet arribar els crítics de la coordinadora gironina al secretari general del partit, Jordi Turull, i al secretari d’organització, David Saldoni, deixa clar el descontentament de la majoria dels responsables de la formació. Segons informa l’Agència Catalana de Notícies (ACN), tretze dels catorze integrants de la coordinadora van subscriure dijous l’escrit contrari a Puig, que tot just fa quinze dies acaba de començar la campanya (o precampanya).

Com a cap de campanya, Puig confia des de fa quinze dies en l’antic regidor de CiU, Joan Alcalà, que va ser integrant de l’equip de govern entre el 2011 i el 2019, primer amb Carles Puigdemont d’alcalde i després amb Marta Madrenas.

Alcalà treballa al costat de Puig de manera intensiva i l’ha acompanyat en trobades amb agents de la ciutat, com ara a la seu de la Cambra de Comerç. L’exregidor d’Urbanisme assenyala que Puig està disposada a debatre i parlar amb els integrants del corrent opositor dins del partit, cosa que considera que podria contribuir a reforçar en el futur la candidatura.

Acte de presentació

S’haurà de veure quina capacitat de convenciment dels crítics té dins del partit i si Puig pren alguna determinació. De moment, està previst que l’alcaldable es presenti de manera oficial en un acte d’aquí a dues setmanes. Altres fonts internes exposaven que la situació està ara en mans del que pugui decidir l’antiga degana del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC). Ahir, Puig tenia un compromís vinculat a la seva professió, la d’arquitectura, però a través del seu compte de Twitter (@assumpciopuig) va difondre al matí una imatge del “refugi antiaeri del jardí de la Infància”, va piular.

Alcalà considera que la insatisfacció dels membres de la coordinadora requereix asseure’s i reconduir la situació. Explica que Puig es veu amb capacitat per succeir Madrenas en els comicis del 2023 i treballarà perquè això sigui possible.

Puig va fer pública la seva voluntat d’encapçalar la llista de Junts en les municipals el dimarts 24 de maig, just l’endemà que Madrenas anunciés en roda de premsa que no es tornaria a presentar. Aquell mateix dia, Puig va penjar un vídeo a les xarxes socials en què exposava les seves arrels i la vinculació a la ciutat i que Madrenas i Puigdemont l’havien animat a “transformar la il·lusió en treball” en benefici de la ciutat. Puig va ser proclamada alcaldable el cap de setmana de l’11 i el 12 de juny perquè era l’única candidata. El militant de base Santi Baone també volia ser candidat en les primàries però se’n va desdir.

Part del descontentament s’explica per la forma com va ser comunicada la tria de Puig. Madrenas va informar amb poca antelació l’equip de govern i els membres de la coordinadora de la persona triada perquè la succeís.

La majoria dels responsables del partit van declinar ahir fer declaracions. Va ser el cas de l’alcaldessa, Marta Madrenas, i de la tinenta d’alcalde i presidenta de la vegueria de Girona, Maria Àngels Planas. Planas va ser dijous a la seu per treballar en qüestions de la vegueria.

L’equip de campanya

El president de la coordinadora de Junts, Jordi Bobet, ha explicat que els responsables del partit donen suport a Puig, però fonts del partit reconeixen que hi ha falta de sintonia amb l’alcaldable. Bobet forma part de l’equip de campanya de Puig, igual que, entre d’altres, l’exdirector general de Comunicació de la Generalitat i exdiputat al Parlament per Junts pel Sí, Jordi Cuminal.

LES DATES

23.05.22
Va ser
el dia que Marta Madrenas va anunciar, en roda de premsa, que no volia ser la candidata de Junts el 2023.
24.05.22
Va ser
el dia que Assumpció Puig, amb el suport de Madrenas, va informar que volia liderar Junts.
22.09.22
Va ser
el dia que una part de la coordinadora local de Junts va fer un pas endavant en contra de l’alcaldable Puig.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona