Política

POLÍTICA€

Detinguda la filla d’un expresident iranià per “incitar” les protestes per la mort d’Amini

Més de quanta persones han mort en les manifestacions després que la jove Mahsa Amini fos assassinada pel fet de no dur el vel ben posat

L’activista reformista iraniana Faezeh Hashemí Rafsanyaní, filla d’un dels fundadors de la República Islàmica de l’Iran, ha estat detinguda per les forces de seguretat per “incitar” les protestes que des de fa dies es repeteixen a Iran per la mort de Mahsa Amini.

Hashemí va ser detinguda ahir a la nit per “incitar els esvalotadors en els disturbis” de Teheran, va informar ahir a última hora l’agència Tasnim, propera a la Guàrdia Revolucionària.

“Malgrat les seves provocacions (Hashemí) no ha aconseguit treure esvalotadors al carrer”, va indicar Tasnim.

Filla del difunt expresident Akbar Hashemí Rafsanyaní, figura clau de la Revolució Islàmica del 1979, Hashemí ha xocat multitud de vegades amb les autoritats per advocar per la separació de religió i política a l’Iran, denunciar l’absència de llibertat i la repressió del règim. El juliol d’aquest any va ser acusada de “propaganda contra la República Islàmica” per uns comentaris sobre la Guàrdia Revolucionària, mentre que el 2017 va ser condemnada a sis mesos de presó per criticar aquest cos militar i el Poder Judicial. Hashemí, de 59 anys, va passar sis mesos empresonada entre setembre del 2012 i març del 2013 per fer propaganda contra el règim de la República Islàmica per la seva participació en les protestes del 2009 contra la reelecció com a president del conservador Mahmud Ahmadinejad.

Hashemí s’uneix així a un creixent grup d’activistes i periodistes que han estat detinguts des de la mort d’Amini després de ser detinguda per la Policia de la moral per portar malament l’obligatori, un assassinat que ha provocat fortes protestes al país en les quals es demana més llibertat.

El Comitè per a la Protecció de Periodistes va indicar que 23 informadors han estat detinguts fins ara. S’hi sumen també activistes com Maryam Karimbeigi, Golrokh Iriyaei o Hossein Ronaghi, que publica informacions i vídeos de les protestes en xarxes socials. També han estat arrestats fins i tot advocats de detinguts a les mobilitzacions.

Les protestes s’han repetit durant 12 nits, encara que les últimes jornades han perdut força, enmig de la repressió policial i les restriccions internet.

La televisió estatal iraniana va afirmar fa tres dies que 41 persones han mort, però va matisar que es tracta d’un recompte propi i no de les xifres oficials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia