Política

La candidata dels quatre mesos

La figura d’Assumpció Puig va despertar recels en Junts des del moment en què va dir que volia ser l’alcaldable

El suport de Madrenas i Puigdemont no ha impedit el sisme que ha acabat amb la seva renúncia

“No vaig passar del món professional a la política per entrar a dirimir batalles internes de partit.” Aquesta és la segona de les tres piulades amb les quals Assumpció Puig anunciava a Twitter la seva renúncia a ser la candidata de Junts a les eleccions municipals de Girona. L’exdegana del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya ha tingut una trajectòria fugaç en la política, i amb prou feines es pot considerar que hagi arribat a la línia de sortida del propòsit que s’havia marcat: dirigir la ciutat a partir del maig de 2023.

Les disputes internes de Junts han dut Assumpció Puig a baixar del vaixell tot just quatre mesos després de sortir escollida com a alcaldable i a només vuit de la celebració dels comicis. Promoguda i avalada per Marta Madrenas i Carles Puigdemont, alguns sectors del partit no van encaixar la celeritat amb la qual es va anunciar que Puig es presentaria a les primàries de Junts. L’alcaldessa va fer públic que no aspiraria a la reelecció el 23 de maig, i menys de 24 hores després s’oficialitzava la candidatura de Puig a les primàries del partit. La sorpresa va saltar dos dies després, quan Santi Baone, militant de base de Junts, va dir que s’apuntava al ball i que lluitaria amb Assumpció Puig per ser l’alcaldable. L’endemà, després de parlar amb alguns familiars, va assegurar que s’havia equivocat i que finalment no es presentaria a les primàries. Baone va desmentir categòricament que la seva ràpida renúncia tingués a veure amb possibles discrepàncies amb membres del partit. Assumpció Puig va quedar com a única candidata i va veure aplanat el seu camí per sortir escollida com a alcaldable de Junts, cosa que es va certificar en les primàries que el partit va celebrar a mitjan juny.

La llavor de la tensió, però, ja germinava, i amb la represa del curs polític ha acabat esclatant i empastifant la precampanya de Junts. Dijous passat, un sector dissident del partit a Girona va denunciar la falta de sintonia amb Puig i va posar en dubte que fos la candidata idònia. A més, van demanar als màxims dirigents nacionals que intervinguessin en la crisi per solucionar aquesta falta de sintonia.

La ferida no només era oberta, sinó que començava a supurar. Dilluns, Assumpció Puig i el sector opositor s’instaven a celebrar una assemblea el 3 d’octubre per intentar acostar posicions. Fins i tot Jordi Turull, secretari general del partit, va ser dilluns a Girona per rebaixar la tensió. Però només 24 hores després es començava a entreveure la més que probable renúncia de Puig per la falta de suport de la coordinadora local. Ahir, finalment, la mateixa candidata presentava una renúncia que ja era cantada. La reunió de dilluns ja no se celebrarà.

En espera que Junts esculli ara un nou alcaldable –i de veure si aquesta polèmica pot tenir conseqüències per al partit en els comicis–, els únics candidats a les municipals confirmats són Quim Ayats (ERC) i Sílvia Paneque (PSC). Ayats, soci de govern de Junts al consistori, no va pronunciar-se ahir sobre la renúncia de Puig. També va fer mutis l’alcaldessa, Marta Madrenas, principal avaladora de Puig. En canvi, Lluc Salellas (Guanyem) va ser molt crític amb Junts: “Puig portava ganes i idees interessants, però s’ha trobat la pitjor cara de la política.” Pel líder de l’oposició, la defenestració de la candidata de Junts s’ha produït de “males maneres” i posa de manifest el “desgavell intern” de Junts. “Una decisió política d’aquesta magnitud a vuit mesos de les eleccions és un símptoma de la manca de rumb de la ciutat”, va afegir-hi. Paneque també va solidaritzar-se amb Puig: “Humanament, és una llàstima. Tinc constància del seu valor professional i dels seus coneixements. Estic convençuda que té un tarannà obert i moderat que es trobarà a faltar.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia