Política

Vilagrà veu factible refer confiances i descarta eleccions

La consellera creu “completament vigent” el pacte amb Junts

Els retreu, això sí, “nocturnitat i traïdoria” en el ple

Quan encara no es coneixia la posició de l’executiva de Junts, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va voler llançar el missatge ahir al matí que per a ERC “queda marge per refer confiances i lleialtats” amb Junts, i que ara per ara no preveuen cap altra fórmula perquè el pacte d’investidura és “completament vigent”. “Pensem que la coalició té vigència, som socis que podem treballar conjuntament i cohesionats pel país”, va repetir en diversos mitjans, en què va dir que espera que tot plegat sigui un punt d’inflexió perquè l’executiu treballi més unit a partir d’ara.

Vilagrà, això sí, va admetre que la situació és complicada i que li “dol” el cessament del vicepresident Puigneró, però va defensar la mesura perquè “és evident” la seva deslleialtat en no informar-los que Junts reclamaria una qüestió de confiança al president, i que “havia de tenir conseqüències”, ja que els socis van actuar en fer-ho “amb nocturnitat i traïdoria”, just a més quan ERC havia compartit totes les seves propostes durant la preparació del ple, i a més la resposta del president Aragonès a les peticions dels socis havia estat “de mà estesa”. “Probablement pretenia un desgast del president, i Junts ha de decidir si vol ser govern o oposició, no es pot ser a missa i repicar”, va incidir.

La consellera, que va descartar rotundament que el president es plantegi un avançament electoral, va evitar valorar altres possibles escenaris de futur, també va deixar clar que a ERC no li faria por un eventual escenari de govern en solitari. “S’hauria de treballar molt i consensuar moltes coses amb grups parlamentaris, ajuntaments i grups socials que tinguin coses a dir en lleis i propostes concretes”, va indicar, això sí.

També la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, va estrènyer les files ahir amb la decisió d’Aragonès, però alhora va dir que s’és “a temps de reconduir-ho tot, des de la base del respecte, la lleialtat i la responsabilitat”. “El capteniment i compromís del president és treballar per aquest govern el màxim de cohesionat i estable possible”, va cloure a TV3.

Pendents de repartir les funcions

Mentre Junts no proposi cap nom nou com a vicepresident, Aragonès té la potestat de designar per decret qui vol que assumeixi provisionalment les atribucions específiques de la vicepresidència, tot i que fonts properes apuntaven ahir que encara no està decidit. En tot cas, si no designés ningú, segons l’article 15 de la llei de la Presidència i del govern, en cas “d’absència, malaltia o impediment” del vicepresident es preveu que les funcions passin al “conseller o consellera que ocupi el primer lloc en l’ordre de prelació protocol·lària”, que seria Vilagrà. Una altra cosa són les competències de Polítiques Digitals i Territori, que segons la mateixa llei Aragonès no pot assumir interinament i ha de deixar a un altre conseller. El president espera que Junts li digui qui dels seus, si bé ahir Turull ja va deixar clar que no pensa proposar ningú. La mateixa llei obligarà el president a donar compte al Parlament pel cessament de Puigneró, que ahir ja va publicar el DOGC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia