Política

Brasil

Bolsonaro desmenteix les enquestes i la presidència es decidirà a la segona volta

Lula da Silva és el candidat més votat (48,43 %) però no aconsegueix la majoria absoluta per guanyar a la primera volta

L’actual president i aspirant a la reelecció queda finalment només 5 punts per sota (43,20 %)

L’expresident i candidat progressista a la presidència del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva ha estat el més votat a les eleccions generals d’aquest diumenge, però no ha aconseguit la majoria absoluta i el duel amb l’actual cap d’Estat es decidirà a la segona volta.

Lula sortia com a favorit a les enquestes, que li atorgaven fins a un 51 % i 14 punts més que Bolsonaro, però finalment (amb el 99,99 % escrutat) ha quedat tres punts per sota de la majoria absoluta, amb el 48,43 % dels vots (57.256.053).

Per contra, el candidat a la reelecció, l’ultraconservador Jair Bolsonaro, ha millorat el resultat que li projectaven els sondejos i ha rebut un total 51.070.958 vots, el 43,20 % del total.

Un cop escrutats el 99,99 % dels sufragis, el Tribunal Superior Electoral (TSE) ha constatat que cap dels candidats pot aconseguir matemàticament més de la meitat del total dels vots. En ser els dos més votats a la primera volta, Lula i Bolsonaro repetiran com a candidats al segon torn, previsiblement el proper 30 d’octubre.

Des del 1985, quan el Brasil va recuperar la democràcia, només un president ha aconseguit ser elegit a la primera volta: Fernando Henrique Cardoso, el 1994 i 1998.


La força oculta del bolsonarisme
Lula, el candidat d’un ampli front progressista, ha guanyat la primera ronda amb un percentatge que se situa dins el marge d’error que projectava la majoria de les enquestes. En canvi, Bolsonaro ha aconseguit el 43,2 dels suports quan els sondejos li atorgaven un màxim del 37 %.

El resultat a l’Estat de São Paulo, el major col·legi electoral del país, ha estat clau perquè la diferència d’entre 12 i 15 punts percentuals que Lula tenia a les enquestes per davant de Bolsonaro s’hagi reduït a la meitat al recompte i per deixar la segona volta totalment oberta.

La campanya de les presidencials guanya així una pròrroga de quatre setmanes, en les que els dos candidats hauran de seduir els votants de la senadora Simone Tebet, del centredretà Moviment Democràtic Brasiler (MDB) i de Ciro Gomes, el candidat del Partit Democràtic Laborista (PDT), que han estat la tercera i el quart aspirants més votats a la primera volta. Tots dos sumen el 7% dels sufragis, 6.184.748 vots que seran claus per decantar la balança a la revàlida del 30 d’octubre.

Els set candidats restants de la primera volta sumen en conjunt un 1,17 % (1.276.348 vots).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona