Política

Regne Unit

El govern de Truss renuncia a rebaixar el tram impositiu més alt

Kwarteng fa marxa enrere davant l’amenaça d’una nova revolta a les files conservadores

El ministre d’Economia assegura que tirarà endavant la resta de les mesures del seu pla de creixement

El ministre britànic d’Economia, Kwasi Kwarteng, ha anunciat aquest dilluns que el govern renunciarà a baixar el tram més alt de l’impost sobre la renda del 45 % al 40 %, una decisió que havia suscitat una rebel·lió a les pròpies files conservadores.

“L’abolició de la taxa del 45 % s’havia convertit en una distracció en la nostra missió primordial d’abordar els desafiaments del nostre país. Com a conseqüència, no seguirem endavant amb la seva abolició. Ho entenem, i hem escoltat”, ha assenyalat el ministre en un comunicat.

El pla fiscal presentat per Kwarteng el passat 23 de setembre havia creat convulsions als mercats davant els dubtes sobre la capacitat de Londres d’assumir el deute públic generat per la baixada d’impostos, davant l’absència de previsions de creixement.

La primera ministra, Liz Truss, que va assumir el poder fa menys d’un mes, encara defensava aquest diumenge en una entrevista amb la BBC la decisió de baixar els impostos als ingressos més alts, tot i que la va atribuir directament al seu ministre d’Economia.

El gir de 180 graus conegut aquest matí, només hores abans que Kwarteng pronunciï un discurs al congrés anual dels conservadors a Birmingham, respon, segons els mitjans britànics, a l’amenaça creixent de diputats tories de votar en contra del pla al Parlament.


Endavant amb la resta del pla
Amb la renúncia a rebaixar l’impost sobre la renda als més rics, el titular d’Economia considera que podrà “enfocar-se a dur a terme les parts principals del paquet de creixement”.

En primer lloc, cita el pla d’ajuda a llars i empreses per pagar les factures energètiques, que es dispararan en els pròxims mesos com a conseqüència de la guerra a Ucraïna.

Kwarteng també prosseguirà amb la seva intenció de “rebaixar impostos i posar diners a les butxaques de 30 milions de persones”, en al·lusió a la rebaixa del 20 % al 19 % del tram més baix de l’impost sobre la renda.

Finalment, es compromet a impulsar les “reformes de les polítiques d’oferta”, inclosa l’acceleració de “grans projectes d’infraestructura”.

Kwarteng pronunciarà el seu discurs a partir de les cinc de la tarda (hora catalana) al centre de convencions de la ciutat anglesa de Birmingham, on els conservadors celebren fins dimecres la seva cita anual.

Truss, que es va imposar a Rishi Sunak en les eleccions internes al lideratge conservador, s’adreçarà a la militància el 5 d’octubre i dimarts ho faran els ministres d’Exteriors, James Cleverly, i Interior, Suella Braverman.

El govern de Truss afronta aquest congrés amb les enquestes en contra, ja que el seu mal començament ha atorgat al Partit Laborista de Keir Starmer el seu major avantatge en vint anys, amb un 54 % del suport enfront del 21 % dels tories en un sondeig recent



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona