Política

estat espanyol

El PP vetarà l’impost energètic en el Congrés i demana aplicar l’europeu

El PP registrarà una esmena a la totalitat als nous impostos a les empreses energètiques i a la banca

El PP registrarà una esmena a la totalitat als nous impostos a les empreses energètiques i a la banca, que actualment es tramiten en el Congrés, per a demanar que no s’apliqui cap dels dos, i que en el cas del gravamen energètic s’esperi a la decisió que adopti Brussel·les.

Fonts dels populars han assenyalat a EFE que l’esmena a la totalitat constata el rebuig total del PP al nou impost a la banca així com la necessitat que l’impost a les elèctriques sigui una transposició del que decideixi la Unió Europea.

Aquest dilluns acaba el termini per a registrar esmenes a la totalitat a la proposició de llei del PSOE i Unides Podem que va ser presa en consideració al setembre i que demana posar en marxa un gravamen de l’1,2% a les vendes de les grans empreses energètiques i d’un 4,8% a les comissions i interessos nets de la banca.

La proposició de Llei va ser rebutjada pel PP, Cs i Vox, mentre que els socis parlamentaris del govern, PNB, ERC, EH Bildu o Més País van ser crítics amb la fórmula impositiva, però van donar suport a la seva tramitació per a presentar després esmenes parcials al seu pas per la comissió del Congrés.

El PP ha argumentat en diverses ocasions que l’impost a les companyies elèctriques no grava els beneficis sinó la facturació, a més que consideren que és inconstitucional, contrari al dret comunitari i critiquen que no sigui un gravamen finalista.

La Comissió Europea ha proposat gravar els beneficis extraordinaris de les empreses actives en el sector del petroli, el gas, el carbó i la refineria amb un impost temporal del 33%, mentre que el govern espanyol pretén aplicar un impost de l’1,2% sobre els ingressos (no els beneficis) de les grans empreses elèctriques, gasistes i petrolieres.

D’altra banda, els països de la Unió Europea han obert la porta aquests dies a allargar a l’exercici fiscal de 2023, i no sols al de 2022, aquest futur imposat als beneficis extraordinaris de les petrolieres.

Els nous impostos espanyols que es tramiten en el Congrés tindrien caràcter temporal i extraordinari i afectarien els resultats dels exercicis 2022 i 2023. L’Estat espera recaptar 7.000 milions d’euros.

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha reiterat recentment la necessitat d’esperar al marc que fixi la Unió Europea. “És paradigmàtic que l’impost a les elèctriques sigui sobre vendes i no sobre beneficis... ha hagut de venir la UE a ordenar el debat”, ha incidit una altra vegada aquest dilluns durant la seva intervenció en el XXV Congrés de l’Empresa Familiar celebrat a Càceres, on ha demanat al Govern ampliar la vida útil de les centrals nuclears, reactivar les tèrmiques i descomptes en el rebut de la llum i el gas.

En aquest sentit, ha advocat perquè Europa ajusti “el calendari de la transició energètica a la realitat” davant la crisi econòmica provocada per la guerra a Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia