Política

ERC no farà cap moviment més i ja espera la consulta

Vilalta insta Junts a decidir-se i afirma que després, si cal, es pot parlar de “tot el que faci falta” per refer confiances

Diu que estan a punt per governar sols

Un cop convocada la consulta interna a Junts, ni el president Pere Aragonès ni cap dirigent d’ERC faran cap més pas per mirar d’acostar posicions després de considerar que l’última proposta de Junts “no resol res”, i queden en espera del que votin els seus afiliats, tal com, de fet, els reclamen des de fa setmanes. “No és que ens hàgim de posar d’acord ERC i Junts, que ja tenim acords; el que ha de passar és que Junts es posi internament d’acord”, resumia ahir la portaveu republicana, Marta Vilalta, després de la permanent del partit, en què van assistir, com és habitual, Aragonès i tots els consellers. Vilalta troba inacceptable que Junts “centrifugui” en l’executiu els debats interns, i afirma que el problema actual no rau en els tres punts que denuncien que no es compleixen del pla de govern. “Els punts són l’excusa que ha posat la part de Junts que treballa des de fa temps per sortir del govern”, lamentava la republicana, que posava com a exemple l’auditoria interna encarregada fa mesos, la consulta a les bases pactada al juliol i el recent i “inaudit” anunci al Parlament d’una qüestió de confiança sense ni tan sols haver-ne avisat el president. “Que decideixin i així podrem parlar dels punts per reconstruir tot el que faci falta i refer confiances des de la lleialtat”, convidava.

ERC “treballa” amb la voluntat que continuï l’actual govern, això sí, sempre que sigui “fort i estable”, cosa que vol dir que la relació entre els socis sigui “de corresponsabilitat, respecte i lleialtat”, va subratllar. En cas contrari, i si bé evitava valorar-ne cap, assegurava que ERC està preparada per a qualsevol escenari, “també per a un govern en solitari”. En tot cas, si Junts decidís continuar en el govern, el partit voldria assegurar que no es repeteixin escenes que considera fonts d’inestabilitat com les dels últims mesos. “Després de la seva decisió definitiva, veurem com continuem”, deia Vilalta, que obria la porta, per exemple, a una altra remodelació de l’executiu.

Després d’un cap de setmana en què no hi va haver de fet cap negociació real, ERC diu que Aragonès mantindrà la “mà allargada” que ja va mostrar al Parlament per parlar de l’acord de govern, però en tot cas no es mourà sense tenir la certesa que Junts continua en l’executiu i li dona unes mínimes garanties d’estabilitat. Els republicans, en aquest sentit, ni tan sols van considerar l’última oferta feta a correcuita per Junts diumenge al vespre, via WhatsApp, en què es retirava l’exigència que Jordi Puigneró fos restituït com a vicepresident, pel fet que Junts continua demanant –com ja va fer durant les negociacions d’investidura, i ara ha repescat– que el Consell de la República coordini la taula estratègica. Això manté allunyada tota possibilitat d’acord, ja que ERC té clar que el president no s’ha de sotmetre a la “tutela” de ningú.

Malestar per l’acte de dissabte

Per ERC, l’acte commemoratiu de l’1-O, dissabte, organitzat pel Consell de la República, és una prova més que l’ens no pot liderar la direcció estratègica, veient l’escridassada a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell; a la seva secretària general, Marta Rovira, i fins i tot al president d’Òmnium, Xavier Antich. Vilalta expressava la “decepció i tristesa” pels xiulets, i pels “somriures còmplices d’alguns”, en al·lusió, per exemple, a Laura Borràs. “Forcadell ho ha donat tot per la llibertat del nostre país, fins i tot la seva”, etzibava, situant-la d’exemple del respecte i la transversalitat que reclama ERC. “Criticar companys de viatge ens allunya de l’objectiu”, observava. A més, després que l’expresident Puigdemont digués que no cal cap més referèndum, Vilalta li replicava que és “innegable” que per culminar la república caldrà tornar a passar per les urnes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA rebutgen l’admissió Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona