Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Moldàvia defensa la seva neutralitat, però enfortirà la cooperació amb l’OTAN

Moldàvia va signar un acord d’associació amb l’OTAN en 2016

Moldàvia continuarà sent neutral però aprofundirà la seva cooperació amb l’OTAN per a garantir la seva capacitat defensiva, segons ha declarat aquest dimarts el ministre d’Exteriors moldau, Nicu Popescu.

“Moldàvia és un país neutral, però la neutralitat no significa aïllament, per contra, és necessari invertir en la defensa del nostre país”, ha afirmat, en recordar que el seu país va signar un acord d’associació amb l’OTAN en 2016, citat pel portal Protv.md.

En una roda de premsa al costat del ministre per a Europa del Regne Unit, Leo Docherty, la premsa ha preguntat al cap de la diplomàcia moldava sobre la possibilitat de sol·licitar l’ingrés del país a l’OTAN, igual que va fer la setmana passada el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

Popescu no es va referir a una possible sol·licitud d’ingrés i es va limitar a afirmar que el seu país “necessita continuar enfortint aquesta associació”. “Això suposa l’enfortiment de la defensa i l’aprofundiment de la cooperació en aquesta esfera”, va indicar.

Segons l’alt diplomàtic, per als moldaus “és important sentir-se protegits”. “Per a això necessitem eines modernes per a la defensa, tant en l’esfera militar com en la cibernètica, l’econòmica i l’energètica. Això suposa també la modernització del nostre potencial de defensa concorde als més alts estàndards internacionals”, ha explicat.

El cap de la diplomàcia moldava ha defensat la necessitat d’aprofundir la cooperació amb els socis “que donen suport a la independència, integritat territorial, llibertat i democràcia” a Moldàvia, per a això, Chisinau dialoga amb els EUA, el Regne Unit, la UE i l’OTAN.

Rússia amenaça a Moldàvia de tallar-li el gas si no paga els seus deutes

El gegant gasístic rus Gazrpom ha amenaçat avui a Moldàvia amb tallar-li el subministrament de gas i rescindir el contracte si no paga els seus deutes abans del 20 d’octubre, després de les crítiques del govern de Chisinau per la reducció del 30% dels subministraments de gas rus.

“Gazprom es reserva tots els seus drets, incloent en cessament total dels subministraments en cas que s’incompleixin els compromisos de pagament del gas fins al 20 d’octubre de 2022, així com el dret a rescindir el contracte en qualsevol moment”, va afirmar l’empresa russa en Telegram. La corporació russa ha vinculat aquesta reclamació a “les greus violacions dels terminis de la signatura de l’acord per a resoldre el deute històric de Moldovagaz”, l’operador moldau de gas.

“A partir d’ara qualsevol sol·licitud de la part moldava que suposi canvis en les condicions dels contractes només es processaran mitjançant els corresponents annexos al contracte”, ha indicat Gazprom. La companyia russa ha acusat Moldovagaz de “violar regularment les condicions del contracte per als terminis de pagament del gas subministrat” en 2022 i ha assenyalat que l’empresa moldava es va dirigir en reiterades ocasions a Gazprom per a demanar “condicions contractuals menys rigoroses en termes del volum dels subministraments”.

Chisinau va denunciar la setmana passada que Gazprom va disminuir en un 30% el volum de gas que subministrava a l’exrepública soviètica, la seguretat energètica de la qual depèn per complet de Rússia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia