Política

Els nacionalistes arrasen en les eleccions al Quebec

El conservador Legault guanya per majoria absoluta en una campanya marcada per l’economia i la immigració

L’històric independentista Partit Quebequès cau a l’última posició del Parlament

El governant Coalition Avenir Québec (CAQ) va guanyar dilluns les eleccions al Quebec, aquest cop amb majoria absoluta i uns resultats millors que els de fa quatre anys. El partit del primer ministre, François Legault, ha obtingut 88 dels 125 escons del Parlament, 14 més que els 74 que va aconseguir el 2018 quan va guanyar per primer cop els comicis.

La CAQ va fer bons els pronòstics, que havien previst també la caiguda del Partit Quebequès (PQ), la històrica formació independentista que, estant en el govern, va convocar els referèndums d’autodeterminació dels anys 1980 i 1995. En el darrer, l’opció de la independència va perdre per dècimes. El PQ s’ha convertit en l’últim partit de la cambra amb tres diputats, set menys que fa quatre anys.

El principal partit de l’oposició serà el federalista Partit Liberal del Quebec (PLQ) amb 23 diputats, set menys que fa quatre anys. En tercer lloc se situa el partit independentista d’esquerres Quebec Solidari (QS), que passa de tres a 11 escons.

La qüestió de la independència pràcticament no ha estat present en la campanya electoral ni en el debat públic. Només QS i el PQ han tractat l’afer, però sense fer-ne el principal tema. La principal qüestió durant la campanya ha estat la situació econòmica i l’augment del cost de la vida, a més de la gestió de la política migratòria, la pandèmia i el medi ambient.

El líder de la CAQ, que va començar la seva carrera política en l’independentista PQ, ha bastit el seu èxit en un nacionalisme basat en la identitat francòfona del Quebec. Fa quatre anys, Legault, un multimilionari, va convèncer els quebequesos amb l’aposta per la “tercera via” i l’enfocament empresarial de la política.

Un dels signes d’identitat del partit governant ha estat la bel·ligerància contra la immigració, que ha lligat a la necessitat de preservar la identitat francòfona del Quebec. Legault és conegut per les seves declaracions controvertides que, en alguna ocasió, ha hagut de rectificar o matisar. En una de les més recents, el premier va qualificar de “suïcida” acceptar més immigrants, ja que això aniria en detriment del francès, que està perdent terreny respecte de l’anglès. Legault ha associat immigració amb violència i el seu ministre d’Immigració, Jean Boulet, fins i tot va dir: “El 80% dels immigrants no treballen, no parlen francès o no s’adhereixen als valors de la societat quebequesa.”

Tot i les reticències a l’arribada de més immigrants, el Quebec, de 8,5 milions d’habitants, té un problema de manca de mà d’obra que només es pot resoldre amb l’arribada de més població. Legault ha anunciat que limitarà els fluxos anuals a 50.000 persones.

LES XIFRES

88
escons
dels 125 que té el Parlament quebequès ha obtingut la Coalition Avenir Québec de François Legault.
3
diputats
ha obtingut l’independentista Partit Quebequès, set menys que en les eleccions de fa quatre anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona
Estat espanyol

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona