Política

En directe

Congrés dels diputats

Sessió de control al govern espanyol

Sánchez torna a la cambra després de dues sessions absent per desplaçaments a l’exterior i el seu positiu de Covid-19

Seguiu el ple en directe al digital

  • El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés EPA.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, torna aquest dimecres a la sessió de control del Congrés, després de dues setmanes sense ser-hi i ho fa amb els pressupostos generals de l’Estat del 2023 només aprovats al Consell de Ministres.

Sánchez va faltar a la cita setmanal del control al govern al Congrés dels Diputats el dia 21 de setembre per assistir a l’Assemblea General de l’ONU a Nova York i el dia 28 va ser baixa pel seu positiu en Covid-19.

El ple se celebra l’endemà de l’aprovació al Consell de Ministres del projecte de llei de pressupostos generals de l’Estat del 2023, després de l’acord assolit entre els socis de coalició del PSOE i d’Unides Podem, que ara buscaran el suport dels grups en la seva tramitació parlamentària.

A més, el govern ha presentat recentment el seu pla fiscal, que entre altres mesures preveu crear un nou impost per a fortunes de més de tres milions d’euros i bonificar l’IRPF a les rendes de fins a 21.000 euros.

En aquest sessió de control, el PP preguntarà a Sánchez quins sacrificis està disposat a fer. Cs li preguntarà si creu que el seu govern “fa tot el possible per ajudar les famílies” i el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, li demenarà si contempla en els pròxims pressupostos un fons transitori d’anivellament per a igualar a les comunitats autònomes pitjor finançades a la mitjana de finançament.

A més de les preguntes a Sánchez, el ple del Congrés d’aquest dimecres inclourà tres qüestions adreçades a la vicepresidenta primera, Nadia Calviño –formulades des del PP, Vox i un diputat del grup mixt– sobre la possibilitat d’una recessió, l’augment de la pobresa i l’impacte dels fons europeus.

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, haurà de respondre a la formació ultradretana Vox, que vol saber si ella instiga els sindicats a manifestar-se contra els empresaris.

El ministre d’Inclusió, José Luis Escrivá, haurà d’explicar la seva opinió sobre les competències autonòmiques en matèria tributària, després de donar suport a la centralització per part de l’Estat; i el d’Exteriors, José Manuel Albares, haurà d’explicar els seus plans per millorar les relacions diplomàtiques amb Algèria.

El PP preguntarà al gover per què ha “forçat la dimissió” del president de RTVE, José Manuel Pérez Tornero, i Vox ha plantejat una interpel·lació urgent sobre aquest assumpte.

La situació al Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) ha donat peu a dues preguntes, una d’ERC i una altra de Vox.

Al ministre Luis Planas li esperen dues preguntes sobre el tancament de 87 caladors per a la flota pesquera espanyola a l’Atlàntic nord-oriental, que li faran el PP i el BNG.

El finançament autonòmic, el futur de Volkswagen a Navarra, l’augment dels serveis ferroviaris i les sol·licituds per a ser la seu de l’Agència Espacial Europea són altres qüestions a les que els membres del govern hauran de respondre aquest dimecres.

El ple també debatrà tres interpel·lacions urgents, entre elles una del PP sobre ocupacions il·legals d’habitatges i una d’ERC sobre el fons de transició justa de les zones nuclears catalanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia