Política

Afloren les divisions a Junts sobre la continuïtat al govern a poques hores de la consulta

Turull encara no s’ha posicionat clarament al respecte mentre la sindicatura demana neutralitat a la direcció

Les divisions internes a Junts sobre la continuïtat o no del partit al Govern afloren a poques hores de l’inici de la consulta. El partit obrirà la votació telemàtica aquesta nit a les 12h i els afiliats tindran fins divendres a les cinc de la tarda per dir si volen mantenir-se a l’executiu, marxar o si prefereixen deixar el vot en blanc. El secretari general de Junts, Jordi Turull, encara no s’ha posicionat clarament al respecte, tot i que dilluns va assegurar que traslladaria a la militància la seva postura. Ara bé, aquest dimecres al matí la sindicatura electoral de Junts ha demanat a “càrrecs interns”, “òrgans col·legiats” del partit i “representants a les institucions” que es mantinguin “neutrals”.

En un comunicat enviat aquest matí, l’òrgan que supervisa el procés ha instat aquestes persones a abstenir-se “d’utilitzar aquests càrrecs per afavorir qualsevol de les opcions de la consulta”. Ara bé, diversos membres del partit ja s’han posicionat sobre el pacte d’ERC.

Al migdia, la presidenta de Junts, Laura Borràs, ha anunciat votarà en contra de la continuïtat de Junts al Govern perquè considera que l’executiu “ha decidit no liderar la independència”. Així, ha defensat “un projecte lliure per tornar a encarrilar Catalunya en el camí del mandat de l’1-O”. “És un pas imprescindible per recuperar la credibilitat i una proposta política de canvi de rumb a l’independentisme”, sosté.

Majoria de consellers volen continuar

Tots els consellers de Junts membres del partit, excepte Gemma Geis, volen continuar al govern. La consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, està fent campanya activa pel sí. “Abandonar el govern a vuit mesos de les municipals és un salt al buit”, va dir dimarts en un acte amb alcaldes i càrrecs electes de les comarques gironines per defensar que JxCat continuï al govern. Aquest dimecres ha avisat en una entrevista a ‘El matí de Catalunya Ràdio’ que Junts cauria “en la irrellevància política” si marxa de l’executiu.

Partidari de quedar-se al govern, el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha garantit, però, aquest dimecres que si guanya l’opció de trencar amb ERC a la consulta, ell continuarà militant al partit i deixarà “immediatament” l’executiu.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró (Junts) i la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, també han defensat aquest dimecres que Junts es mantingui al govern per no “trencar” la majoria independentista i ser “més útil” per aconseguir la secessió.

En canvi, la consellera d’Universitats, Gemma Geis, ha indicat de manera indirecta la seva oposició a continuar al govern. “Si no complim els pactes de govern i no els defensen a Madrid, no em veig capaç de continuar com a consellera”, ha dit aquest dimecres al matí al ple del Parlament. Així, la sindicatura ha demanat aquesta neutralitat quan gairebé tots els consellers ja s’han pronunciat sobre la consulta.

Sense carnet del partit, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, no s’ha pronunciat sobre la consulta. L’expresident Artur Mas i l’exsecretari general de Junts Jordi Sànchez veuen possible reconduir la situació i s’inclinen per mantenir l’acord de Govern amb ERC.

El portaveu aposta per sortir

En un article que publica aquest diari aquest dimecres, el portaveu de Junts, Josep Rius, s’ha pronunciat obertament favorable a marxar del govern davant “l’immobilisme” d’ERC per complir el pacte. Un article que l’expresident de la Generalitat i expresident de Junts, Carles Puigdemont, ha compartit.

Quadres locals defensen la permanència

El responsable de política municipal de Junts i membre de l’executiva, David Saldoni, aposta per la permanència del partit al Govern. En una piulada a Twitter, Saldoni demana donar “una nova oportunitat” al pacte amb ERC per “liderar les polítiques” que acostin Catalunya a la independència.

Alguns quadres locals del partit, com els representants de Junts al Maresme, també s’han posicionat en aquest sentit. En el seu cas, signant un manifest on demanen a la militància que voti afirmativament per aquesta opció en la consulta interna que el partit celebra entre dijous i divendres per decidir el seu futur a l’executiu. En aquest sentit, els representants de Junts al Maresme recorden que en moments “extremadament complicats sempre s’ha imposat la voluntat de no trencar l’independentisme” i volen que així continuï sent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia