Política

Estat espanyol

Ortega Smith salta de la secretaria general de Vox

Ignacio Garriga el rellevarà com a secretari general del partit ultradretà

La formació adverteix que si Olona crea un nou partit podria dividir la dreta i impedir la majoria necessària per fer fora Sánchez

El fins ara secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, tornarà a el cap de la llista del partit ultradretà a les eleccions municipals del maig de 2023 a Madrid.

El Comitè Executiu Nacional de la formació ha proclamat Ortega Smith com el seu alcaldable de la capital espanyola. El candidat ha acceptat la designació i ha comunicat la seva renúncia al càrrec de secretari general per poder-se dedicar a la campanya.

El president del partit, Santiago Abascal, ha proposat que Ortega Smith esdevingui vicepresident del partit i l’executiva ho ha avalat. A més, ha anunciat que proposarà al grup parlamentari de Vox al Congrés que el designi responsable de les accions jurídiques del grup, entre les quals hi ha 52 recursos al Tribunal Constitucional.

El Comitè Executiu ha designat com a nou secretari general el portaveu de Vox al Parlament de Catalunya, Ignacio Garriga, que ha acceptat el càrrec.

Abascal ha destacat que Garriga “és un referent per a tots els simpatitzants” del seu partit. “És un privilegi d’aquest projecte poder comptar amb algú així per ocupar la secretaria general, i tots ens posem a la seva disposició perquè pugui exercir amb encert la seva nova responsabilitat”, ha afegit.

També ha dedicat elogis a Ortega Smith, a qui ha definit com un “amic, compare i company” que des de fa anys ha tingut al seu costat “en la travessa del desert”. “M’alegra saber que el seguiré tenint, ara a la vicepresidència, i espero que molt aviat a l’alcaldia de Madrid.

Alerta per la fragmentació de la dreta

Ortega Smith ha advertit aquest dijous que si la seva excompanya Macarena Olona funda un nou partit podria dividir el vot de la dreta i posar en risc una majoria suficient amb el PP per fer fora Pedro Sánchez de la Moncloa.

El dirigent ultradretà ha assegurat en una entrevista a esRadio que internament no els preocupa la sortida d’Olona de Vox, però sí la seva intenció de crear una nova força política perquè podria suposar que no s’assolís la majoria necessària per “treure aquestes esquerres separatistes, comunistes i bolivarianes que governen Espanya”.

“L’important és que Vox tingui la força necessària per, juntament amb el PP, aconseguir expulsar a aquesta gentussa”, ha afirmat. Ortega Smith ha insistit que això és el que els preocupa més, “no la preocupació d’una persona en concret”. En la seva opinió, hi ha un “intent descarat” de dividir-los, però ha assegurat que “Vox és un partit molt unit i molt fort”.

En qualsevol cas, Ortega Smith s’ha mostrat convençut que Olona no tindrà “cap possibilitat” si finalment es decideix a crear un nou partit.

A més, ha defensat que Vox és una organització “perfectament democràtica” i ha reptat “a qui no li agradi” a “presentar-se a president, a sortir elegit i a muntar el partit com ell vulgui”.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia