Política

Biden agita el temor nuclear

Alerta que el risc de guerra atòmica és el més elevat des de la crisi dels míssils de Cuba, l’any 1962

Les forces russes ataquen Zaporíjia amb drons carregats d’explosius que es destrueixen amb l’impacte

“El conec, no fa broma quan diu que pot usar aquestes armes”
Troben centenars de civils morts en una antiga zona en mans d’ocupants

L’escalada en la guerra d’Ucraïna ha portat el president dels EUA, Joe Biden, a advertir que el perill d’un conflicte nuclear és el més elevat dels darrers 60 anys. “Per primera vegada des de la crisi dels míssils de Cuba, tenim l’amenaça d’una arma nuclear si les coses continuen anant de la manera en què ho han fet fins ara”, va dir en un acte per recaptar fons per al Partit Demòcrata a l’estat de Nova York.

Segons el líder nord-americà, el seu homòleg rus, Vladímir Putin, afronta una situació difícil després dels últims revessos militars a Ucraïna i podria estar buscant solucions per evitar una derrota. Va explicar que el coneix “bastant bé” i que el rus no fa broma quan diu que podria utilitzar armes tàctiques nuclears, químiques o biològiques, perquè “el seu exèrcit està demostrant un nivell inferior al que s’esperava”. “No crec que es puguin usar armes tàctiques nuclears sense acabar a l’Armaguedon”, hi va afegir, al·ludint al terme bíblic que designa l’escenari de la batalla final entre les forces del bé i del mal. També el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va assegura ahir, en una entrevista a la BBC, que les autoritats russes han començat a “preparar la seva gent” per a un possible ús d’armes nuclears en la guerra.

La Casa Blanca matisa

Tot i les veus d’alarma, la portaveu de la Casa Blanca Karine Jean-Pierre matisava ahir les paraules de Biden assegurant que no hi ha una amenaça nuclear “imminent”, ni tampoc “indicis” que Moscou estigui a punt de fer ús de les armes d’últim recurs. Washington manté la seva “posició nuclear”, hi va afegir la portaveu, que va qualificar d’“irresponsable” la retòrica de Putin, l’únic que pot imposar una “desescalada” de les tensions i posar fi a la guerra.

Mentrestant, sobre el terreny, les forces russes van utilitzar ahir per primer cop drons kamikazes a la ciutat de Zaporíjia, capital d’una de les quatre regions annexionades per Moscou la setmana passada. Aquests ginys, carregats d’explosius, s’autodestrueixen quan entren en contacte amb l’objectiu. El governador regional, Oleksandr Starukh, va explicar que els drons, de fabricació iraniana, havien impactat en dues infraestructures de la localitat i que un altre havia ferit una persona.

La mateixa ciutat de Zaporíjia ja va ser bombardejada dimecres amb míssils. Un d’aquests va destruir un bloc de pisos amb un resultat d’onze morts, segons el balanç actualitzat que van fer públic ahir les autoritats ucraïneses. També al sud, a la zona ocupada pels russos, l’agència de notícies Tass va informar que almenys cinc persones van morir ahir quan el bombardeig ucraïnès sobre un pont estratègic a la regió de Kherson va afectar un autobús.

Comandants destituïts

Al front del nord-est, a la regió de Khàrkiv, les autoritats van informar de la troballa dels cossos de 534 civils –inclosos 19 nens– després de la retirada de les tropes russes. La majoria de cossos es van descobrir a Izium. Les autoritats van informar també que els investigadors havien trobat proves de l’ús de 22 llocs com “cambres de tortura”.

El replegament de les forces russes, a causa de l’avanç de la contraofensiva ucraïnesa, ha empès Moscou a la destitució de diversos comandaments militars.

Rússia investigarà les explosions dels gasoductes

Rússia tirarà endavant la seva pròpia investigació per identificar les causes de les explosions dels gasoductes Nord Stream, al mar Bàltic, al setembre. Les autoritats russes han pres aquesta decisió després que Dinamarca hagi descartat incloure-les en la investigació, segons va explicar l’ambaixada russa a Copenhaguen en el seu compte de Twitter. L’ambaixada hi afegeix que el vet danès a la participació russa posa en dubte la credibilitat dels resultats que es puguin derivar de la investigació de les explosions, atribuïdes per Occident a actes de sabotatge.

L’OIEA denuncia nous danys a la central de Zaporíjia

El director general de l’Organització Internacional de l’Energia Atòmica (OIEA), Rafael Grossi, es desplaçarà a Rússia a principis de la setmana que ve per a noves consultes sobre la proposta de l’agència d’establir una zona de protecció al voltant de la central nuclear de Zaporíjia, al sud d’Ucraïna. L’OIEA ha explicat que els bombardejos de dijous a Zaporíjia van danyar una línia que subministra electricitat a la unitat 6 del reactor de la planta. Això va obligar la unitat a utilitzar generadors d’emergència durant prop d’una hora i mitja abans de recuperar el fluid.

El Consell de Drets Humans de l’ONU vigilarà Rússia

El Consell de Drets Humans de l’ONU, amb seu a Ginebra, va aprovar ahir la creació de la figura d’un expert independent que supervisi la repressió a Rússia. És el primer cop que l’organització crea un càrrec semblant per vigilar un membre del Consell de Seguretat.

El patriarca Ciril diu que Putin rep el poder de Déu

“Vladímir Putin va ser instal·lat en el poder per Déu”, segons va afirmar ahir el patriarca Ciril, cap de l’Església ortodoxa de Rússia, en la felicitació al president pel seu 70è aniversari. Putin també va rebre felicitacions de diversos líders de la Comunitat d’Estats Independents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona