Política

Sánchez, Macron i Costa es reuneixen a Brussel·les per parlar del MidCat

Tots tres havien acordat veure’s abans del Consell Europeu, que se celebra avui i demà a la capital belga

El president del govern espanyol confia aconseguir un acord “amb un bon amic i aliat” com el govern francès

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el primer ministre portuguès, António Costa, es reuniran avui a Brussel·les amb el president francès, Emmanuel Macron, per intentar convèncer-lo de la necessitat de posar en marxa el gasoducte MidCAT, la interconnexió energètica pirinenca.

Tots tres havien acordat en la cimera de líders de la Unió Europea (UE) de principis de mes a Praga que es trobarien a París abans del Consell Europeu que se celebra a Brussel·les per abordar aquest assumpte.

La reunió és conseqüència de la pressió que exerceixen Portugal i Espanya, juntament amb altres països europeus com Alemanya, perquè Macron accepti la construcció de la interconnexió que permetria conduir gas i hidrogen verd a través dels Pirineus, l’anomenat MidCat, perquè entenen que és molt important dins dels plans d’autonomia energètica de la UE.

El president francès ha expressat el seu rebuig a aquest projecte per considerar que no és rendible i perquè cal apostar per energies verdes. No obstant, Macron es va obrir a Praga a conversar cara a cara sobre això amb Sánchez i Costa.

“Veuré en uns dies a París el primer ministre Sánchez i el primer ministre Costa, i trobarem acords molt pragmàtics a tres, perquè així és com farem les coses i com les farem bé, a l’europea, perquè França està a favor de la interconnexió i a favor d’una Europa solidària”, va assegurar Macron a la capital txeca.

Per la seva banda, Sánchez ha expressat la seva convicció que aconseguirà un acord “amb un bon amic i aliat com el govern francès”.

Davant els arguments de França per oposar-se al projecte, el govern espanyol subratlla que la mateixa Comissió Europea ha assumit que aquest tindrà finançament comunitari i insisteix que el MidCat permetrà conduir hidrogen verd, no només gas.

Sánchez i Costa van parlar de tot això divendres passat amb el canceller alemany, Olaf Scholz, que ha donat suport públic en repetides ocasions a les aspiracions d’Espanya i Portugal perquè la Península Ibèrica deixi de ser una illa energètica i, al seu torn, pugui contribuir a pal·liar la falta de subministrament de països més exposats al gas procedent de Rússia.

Després d’aquesta reunió, el primer ministre portuguès es va mostrar convençut que arribaran a un acord amb els socis europeus per culminar una interconnexió energètica amb la península.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona