Política

Torrent i els tres membres de l’antiga mesa del Parlament, absolts

EL TSJC ha pres la decisió per majoria amb un vot particular contrari, que està redactat en castellà

La fiscalia demanava penes d’inhabilitació i multes per desobediència al TC

Aplaudiments i felicitacions a l’expresident de la cambra

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha absolt, amb un vot contrari, l’expresident Roger Torrent i els tres membres independentistes de l’antiga mesa del Parlament. La fiscalia demanava 20 mesos d’inhabilitació i 30.000 euros de multa per a Torrent, Josep Costa i Eusebi Campdepadrós, i 16 mesos i 24.000 euros per a Adriana Delgado per desobeir el Tribunal Constitucional i seguir tramitant propostes de resolució sobre l’autodeterminació i contra la monarquia la tardor del 2019. Costa, que s’autodefensa en el procés, va abandonar el judici en els primers moments com a forma de protesta perquè no reconeix la legitimitat del tribunal, al qual acusa d’actuar irregularment en el procediment. L’acord s’ha pres per majoria, amb un vot particular contrari de la magistrada Marta Pesqueira. La part de la sentència dels dos magistrats que absolen està redactada en català mentre que la condemnatòria està en castellà.

El tribunal descarta la desobediència perquè creu que les providències del TC permetien més d’una interpretació. També constata que no ha quedat acreditat que els acusats volguessin desobeir els mandats de l’alt tribunal.

Segons la sentència, els membres de la mesa del Parlament que van ser jutjats els passats dies 5, 6 i 7 d’octubre no van cometre un delicte desobediència per manca de mandat clar i específic a les providències del Tribunal Constitucional dels dies 10 i 16 d’octubre de 2019. La majoria del tribunal de la Sala Civil i Penal considera que aquelles providències permetien més d’una interpretació. En les providències, diu textualment la sentència, “falta un clar i específic mandat, essent possible més d’una interpretació derivada de les mateixes sentències del tribunal objecte d’incidents d’execució, per la qual cosa faltaria la tipicitat objectiva”.

Aplaudiments al ple

Durant el ple del Parlament, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha mostrat la seva satisfacció per la decisió del TSJC. Aragonès ha apuntat que “parlar d’autodeterminació i monarquia no és delicte”.

Poc abans, els diputats d’ERC, Junts, la CUP i els comuns han aplaudit Torrent, que era al ple per la sessió de control al govern, en conèixer la sentència. La vicepresidenta primera en funcions de presidenta Alba Vergés ha reivindicat la cambra catalana com a “baluard de drets” i ha defensat que és “imprescindible aturar la judicialització de la política” .

Reacció Torrent

L’expresident del Parlament ha expressat a través de Twitter la seva satisfacció per la decisió: “És una gran notícia per a la llibertat d’expressió i el dret d’iniciativa dels diputats ”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia