Política

En directe

Congrés dels diputats

El ple celebra l’última jornada del debat dels pressupostos

Els comptes tenen garantida una majoria simple, que podria ampliar-se si ERC confirma el seu suport

Podeu seguir la sessió al digital

  • Vista de l'hemicicle del Congrés EFE.

El Congrés dels Diputats celebra aquest dijous la quarta i última jornada del debat dels pressupostos generals de l’Estat del 2023. Durant la sessió d’avui també s’aborden els impostos temporals a les energètiques, la banca i les grans fortunes.

El ple aprovarà previsiblement el projecte de Llei dels comptes amb una àmplia majoria i la incorporació d’unes dues-centes esmenes.

El text ja té assegurats els 174 vots que necessita per ser aprovat per majoria simple –més vots a favor que en contra, ja que l’escó de l’exdiputat de Podem Alberto Rodríguez segueix buit i BNG s’abstindrà– PSOE (120), Unides Podem (33), PNB (6), EH Bildu (5), PDeCAT (4), Coalició Canària (2), Més País (2), Compromís (1) i PRC (1).

A més, tot apunta que finalment ERC confirmarà el seu suport als comptes –ja ha incorporat un bon nombre d’esmenes– i amb els seus 13 vots ampliarà la majoria fins als 187 vots.

En canvi, els pressupostos no rebran finalment amb el suport de Terol Existeix, ja que no s’ha acceptat la seva proposta d’elevar les bonificacions en cotitzacions socials en províncies despoblades.

L’última votació, corresponent als dictàmens de les diferents parts de la llei, es produirà després d’ una breu suspensió de la sessió i conclourà amb la votació de l’exposició de motius, l’últim punt, l’aprovació del qual s’assimila a la del pressupost en el seu conjunt a falta d’ una votació global.

El text continuarà després la seva tramitació al Senat.

Impostos temporals

El Congrés també debat i vota avui la proposició de llei que estableix gravàmens temporals al sector energètic, la banca i les grans fortunes. La mesura serà aprovada previsiblement amb el suport dels socis habituals del govern de coalició, després dels canvis introduïts durant la tramitació.

Entre aquests canvis hi ha el del mateix impost a les fortunes de més de 3 milions d’euros, que ha estat introduït com a esmena parcial, impossibilitant que el seu disseny sigui esmenat, cosa que ha generat crítiques tant entre l’oposició com entre els socis de l’executiu.

També s’hi ha inclòs via esmena parcial la limitació de la compensació de les pèrdues de filials dels grups empresarials en l’impost de societats al 50 % en l’exercici 2023.

Sobre els tres impostos sobrevola la possibilitat que siguin recorreguts davant el Tribunal Constitucional (TC), en el cas dels que s’aplicaran a les empreses perquè no graven efectivament els beneficis extraordinaris conseqüència del context inflacionari, sinó les vendes (en les energètiques) i els marges ordinaris (a la banca).

Sánchez reivindica la “política útil” davant l’insult

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reivindicat aquest dijous en un missatge a les xarxes socialsla “política útil” enfront “l’insult”.

“Ahir vam veure un exemple del pitjor de la política. La de l’insult i el masclisme”, ha assegurat en relació amb el guirigall que ahir es va viure al Congrés quan la diputada de Vox Carla Toscano va afirmar que l’”únic mèrit” de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, havia estat “estudiar en profunditat Pablo Iglesias”.

És per això que Sánchez ha apel·lat a “la política útil: la que avui tirarà endavant amb els pressupostos, amb nous impostos a qui més té; la de la convivència enfront la cridòria dels qui no ofereixen res més tret d’insultar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia