Política

Primer assalt de Puigdemont per blindar la immunitat

Boye avisa que l’Estat “distorsiona” la situació dels eurodiputats

L’Eurocambra defensa el rebuig del recurs

Els eurodiputats de Junts van afrontar ahir la primera batalla a Luxemburg per recuperar la immunitat plena. En la primera de les vistes que es va celebrar al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), l’equip legal de Carles Puigdemont i Toni Comín va defensar davant del tribunal la seva demanda contra la decisió de l’Eurocambra de no protegir la seva immunitat parlamentària, mentre els advocats de la cambra europea i l’Estat van defensar la seva actuació i el rebuig del recurs presentat per Puigdemont i Comín.

El d’ahir va ser el primer episodi per blindar la immunitat, però la vista més determinant per esclarir el futur dels eurodiputats és la que se celebra avui. La d’ahir va abordar el recurs presentat per l’eurodiputada d’ERC Diana Riba, en representació de Puigdemont i Comín, contra la decisió de l’aleshores president de l’Eurocambra, David Sassoli, de no protegir la immunitat dels membres de Junts.

Després de les exposicions inicials, els advocats de les parts van afrontar les preguntes de la presidenta del tribunal, la xipriota Anna Marcoulli, que va dirigir les primeres qüestions a l’Eurocambra. En el seu torn, l’advocat dels eurodiputats, Gonzalo Boye, va defensar davant el tribunal que l’Estat vol “distorsionar” la situació penal de Puigdemont i Comín perquè no se’ls ha obert judici oral. Boye també va dir que la decisió que va prendre Sassoli de negar la protecció de la immunitat va tenir efectes jurídics, contràriament al que va defensar el representant de l’Eurocambra. “No tramitar la petició no és una decisió informativa (...), sinó una decisió de desemparament”, va dir. Boye es referia així a la decisió de Sassoli de no traslladar la petició de protecció dels eurodiputats al comitè d’afers jurídics, cosa que va defensar hauria evitat el curs de les euroordres del jutge del Suprem Pablo Llarena.

Ni la vista d’ahir ni la d’avui canvien la situació dels eurodiputats, que continuen tenint immunitat després que la justícia europea els la retornés en veure un perill de detenció. De mitjana, el TGUE publica la sentència sobre els casos uns tres o quatre mesos després de les vistes. Serà aleshores quan Puigdemont, Comín i Clara Ponsatí sabran si la justícia europea els retorna de nou la immunitat plena o avala el procés de l’Eurocambra per aixecar-los-la.

Digui el que digui la sentència, les parts podran recórrer contra la decisió a la instància superior, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. El procés judicial sobre la immunitat avança amb les dues vistes, però encara queda camí per recórrer.

Segona batalla al tribunal europeu

La vista d’ahir està estretament lligada a la que se celebra avui al TGUE. Mentre la primera sessió abordava un afer col·lateral que afectava la immunitat, en la segona s’aborda de ple el recurs de Puigdemont, Comín i Ponsatí contra l’aixecament de la seva protecció parlamentària. Els arguments de la defensa es basaran en el fet que es tracta d’una persecució política i que els fets pels quals els van deixar sense protecció no són delictius a altres països europeus. També en la manca d’imparcialitat del president del comitè d’afers jurídics de l’Eurocambra, l’eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia