Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

La planta nuclear de Zaporíjia recupera l’energia externa

Totes les centrals nuclears d’Ucraïna es van quedar sense subministrament elèctric extern ahir dimecres

La planta nuclear ucraïnesa de Zaporíjia (ZNPP) ha recuperat aquest dijous l’energia externa, l’endemà que, simultàniament amb les altres centrals atòmiques del país, perdés l’accés a la xarxa elèctrica, ha informat avui l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA).

En un comunicat, el director general de l’OIEA, Rafael Grossi, ha qualificat d’“extremadament preocupant” que totes les instal·lacions atòmiques s’hagin pogut quedar sense electricitat al mateix temps, una situació que posa de manifest el risc d’accident nuclear que suposa la guerra a Ucraïna.

“La pèrdua completa i simultània d’energia fora de l’emplaçament de les centrals nuclears d’Ucraïna mostra que la situació de la seguretat nuclear al país és cada vegada més precària, desafiadora i potencialment perillosa”, ha subratllat Grossi.

“És la primera vegada que totes les centrals sofreixen una pèrdua d’energia externa al mateix temps. Això hauria estat completament inimaginable abans d’aquesta tràgica guerra. És extremadament preocupant”, ha explicat.

Grossi ha tornat a demanar el cessament immediat de “tota acció militar que amenaci la seguretat de les instal·lacions nuclears ucraïneses”.

Segons l’OIEA, l’operador ucraïnès Energoatom està “fent tot el possible per a restablir el funcionament de la generació nuclear al més aviat possible”.

S’espera que aquests treballs en les plantes de Rivne, Ucraïna del Sud i Khmelnitski, que han recorregut a generadors dièsel per a obtenir electricitat de reserva mentre estan parades”, siguin completades aquest mateix dijous, segons ha informat Energoatom a l’OIEA.

Grossi ha recordat que l’ocorregut ahir va ser la pèrdua més gran d’energia de fora de les instal·lacions que va registrar la indústria nuclear ucraïnesa des del començament de la invasió russa d’Ucraïna, fa nou mesos.

L’equip d’experts de l’OIEA que està en Zaporíjia havia informat que els generadors dièsel d’emergència de la planta, que s’havien activat després de la caiguda de l’electricitat d’ahir, s’han apagat aquest matí, després de quedar restablert l’accés a les línies elèctriques principals.

“Quatre de les unitats del reactor romanen en parada freda, mentre que les altres dues unitats han tornat a la parada calenta, la qual cosa els permet subministrar vapor a la central i calor a la pròxima ciutat d’Enerhodar”, ha indicat l’agència nuclear de l’ONU.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia