Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Zelenski acusa Rússia d’agredir els europeus amb la invasió d’Ucraïna

Els quatre presidents han fet una declaració conjunta en la qual demanen suport militar i econòmic continu per a Ucraïna

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha dit aquest divendres en un fòrum internacional celebrat a la ciutat lituana de Kaunas que la invasió de Rússia al seu país i els atacs de gran abast contra infraestructures crítiques estan causant sofriment no només a Ucraïna, sinó també en la resta d’Europa.

“Milions de persones a Ucraïna no tenen menjar ni electricitat a causa de les accions de Rússia. No estem parlant només de milions d’ucraïnesos, sinó també de milions d’europeus que també sofreixen aquesta agressió. L’agressió de Rússia està dirigida a tota Europa”, ha dit per videoconferència en el fòrum “Idea of Europe”.

El discurs de Zelenski s’ha produït després dels informes que la veïna Moldàvia, la xarxa elèctrica de la qual està connectada a la d’Ucraïna, ha sofert apagades a causa dels danys causats i que afecten la capacitat de generació d’Ucraïna.

El president ucraïnès ha parlat davant una reunió en la qual han participat els presidents de Letònia, Egils Levits; de Lituània, Gitanes Nauseda; de Polònia, Andrzej Duda, i de Romania, Klaus Werner Iohannis.

Mitjans locals han informat que Nauseda ha dit que les sancions contra Rússia, “no han assestat un cop a l’economia russa, que sembla continuar funcionant. Per això apel·lem a la Comissió Europea perquè avaluï periòdicament la situació i vegi com funcionen les sancions i, si és necessari, les canviï i les reforci”.

El president lituà ha advertit que seria un gran error tornar a les relacions amb Rússia després de la guerra com si res, pensant que el país és un soci estable. “No hem d’oblidar aquesta guerra i les seves conseqüències fins que el règim rus hagi canviat. Aquest és un règim criminal i ha d’assumir tota la responsabilitat per la guerra”, ha declarat.

Per la seva banda, Levits ha dit en el fòrum que “el centre de gravetat de la política europea es desplaça actualment cap a l’est, on els països dels Nou de Bucarest (B9), o el flanc oriental de l’OTAN, juguen un paper important durant la guerra provocada per Rússia”.

Els dos presidents bàltics i Duda s’han unit al romanès Iohannis en una declaració conjunta que, entre altres coses, demana suport militar i econòmic continu per a Ucraïna i afirma: “Assegurem que continuarem treballant amb determinació per a ajudar junts a la República de Moldàvia a integrar-se amb èxit a Europa”.

La declaració també ha expressat el seu suport per a atorgar l’estatus de candidat de Geòrgia per a accedir a la Unió Europea.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, també s’ha dirigit al simposi de manera remota, destacant la llibertat i la sobirania com a valors europeus fonamentals i dient que “Rússia està tractant de fer-nos retrocedir en el temps”, però els qui lluiten per la llibertat no deixaran que això succeeixi”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona