Política

Guinea Equatorial

L’oposició denuncia el resultat electoral a Guinea Equatorial

La xifra de vots donats per vàlids supera la suma dels tres candidats presidencials

El principal líder opositor assegura que el recompte “és un nyap”

L’oposició de Guinea Equatorial ha qualificat aquest diumenge d’incorrecte el resultat de les eleccions presidencials del passat 20 de novembre que es va anunciat ahir dissabte. El recompte dona el triomf a l’actual president, Teodoro Obiang, amb el 94,9 % dels vots, segons un escrutini oficial on la xifra de sufragis vàlids és inferior al del total dels tres candidats.

“No és correcte”, ha declarat a EFE una font de Convergència Per la Democràcia Social (CPDS, l’únic partit de veritable oposició autoritzat al país) pròxima a la Junta Electoral Nacional, responsable de la publicació ahir els resultats. “El frau ha estat sistemàtic. Des de l’aixecament del cens electoral fins a la votació, passant per la convocatòria d’eleccions”, ha subratllat aquesta font per telèfon des de la capital equatoguineana, Malabo.

Segons el recompte oficial, Obiang, de 80 anys i el president amb més temps al poder del món, ja que governa des del 1979, hauria rebut 405.910 dels 411.081 vots vàlidament emesos com a candidat del governamental Partit Democràtic de Guinea Equatorial (PDGE), que ha concorregut als comicis en coalició amb 14 formacions polítiques.

Sempre d’acord amb el recompte oficial, en segon lloc ha quedat el secretari general de CPDS, Andrés Esono, principal rival d’Obiang en la votació, que hauria rebut 9.684 vots. En tercera i última posició se situa el líder del Partit de la Coalició Social Demòcrata (PCSD, tradicionalment afí al PDGE), Buenaventura Monsuy Asumu, amb 2.855 sufragis.

Si es prenen en compte les xifres oficials, el nombre de vots declarats vàlids per la Junta Electoral Nacional (411.081) és inferior al nombre de vots recollits pels tres candidats presidencials (418.449).

Sobre la base d’aquestes dades, si es fa un càlcul percentual, Obiang obté el 98,74 % dels sufragis; Esono, el 2,35 %, i Monsuy Asumu, el 0,69 %, de manera que el total ascendeix al 101,78 %, una xifra superior al total teòric del 100 %. Els resultats definitius han de ser validats pel Tribunal Constitucional.

“Tot és una nyap”, ha lamentat avui Esono en declaracions a EFE des de Madrid, on assisteix al XXVI Congrés de la Internacional Socialista, organització a la qual pertany el seu partit.

“Han passat sis dies intentant fer quadrar els números, treient els nostres vots i afegint-lo als d’Obiang. Ni amb això els surten els números”, ha indicat el secretari general de CPDS. Esono ja va advertir abans dels comicis que el govern organitzava un “frau monumental”.

Els equatoguineans també van escollir el 20 de novembre els 100 parlamentaris de la Cambra de Diputats (Cambra Baixa) i 55 dels 70 membres del Senat (Cambra Alta), així com als representants municipals del país.

El PDGE va obtenir els 100 escons de la Cambra de Diputats i els 55 del Senat, així com 588 regidors sense que CPDS i PCSD aconseguissin cap representació en aquestes votacions, segons la Junta Electoral Nacional.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona