Política

xina

Desafiament a Xi

Les protestes contra la covid zero s’apoderen de la Xina a mesura que creix la ira per les estrictes restriccions

Manifestants i policies s’enfronten a Xangai

El règim guarda silenci

El full en blanc s’ha convertit en el símbol de les protestes pacífiques contra les estrictes mesures anticovid que des de divendres sacsegen la Xina i desafien el poder de Xi Jinping exigint la seva dimissió. “Xi dimissió”, “Partit Comunista, dimissió” o “Volem llibertat”, són algunes de les proclames que cridaven els participants en les protestes, sense precedents en la Xina continental en els últims deu anys.

El detonant de les protestes ha estat l’incendi mortal de dijous passat en un bloc de pisos d’Ürümchi, la capital de la regió de Xinjiang, on resideix el gros de la minoria uigur. Els residents culpen de la tragèdia al confinament de l’edifici. Si bé les autoritats neguen que aquesta hagi estat la causa, divendres al vespre van emetre una inusual disculpa i van anunciar una rebaixa de les restriccions.

Les vigílies en homenatge a les víctimes de la tragèdia organitzades el cap de setmana es van convertir en una onada de desobediència civil que va inundar diverses ciutats del gegant asiàtic fins a arribar als mateixos carrers de la capital, Pequín, i del cor financer del gegant asiàtic, Xangai, on diumenge al vespre centenars de manifestants i policies es van enfrontar. Aquest matí, els carrers de Xangai semblaven haver tornat a la calma, informa BBC, amb imatges que mostren una activitat de trànsit normal, indica la cadena pública britànica. L’únic recordatori de les manifestacions de diumenge al cor financer de la Xina, diu, són les barricades blaves alçades als carrers per la policia.

A Pequín, segons informa el diari britànic The Guardian, durant la matinada, dos grups de manifestants d’almenys un miler de persones es van congregar en una carretera prop del riu Liangma, i es van negar a dispersar-se.

El règim manté silenci, mentre les protestes s’escampen i les infeccions continuen augmentant a la Xina tot i la política de covid zero. El gegant asiàtic ha marcat avui un nou rècord diari de nous contagis, 40.347 casos, la majoria dels quals asimptomàtics.

Caigudes als mercats

Les borses xineses han caigut amb força aquest matí, per la preocupació dels inversors per l’impacte de les protestes en la segona economia més gran del món, per darrere de la dels Estats Units.

Arribats al descans de la mitja sessió, el descens més gran el registrava el selectiu de la Borsa de Hong Kong, el Hang Seng, amb una caiguda de l’1,98%.

A la Xina continental, i tot i que la premsa oficial manté un silenci absolut sobre les protestes, l’índex de referència de la Borsa de Xangai reculava un 1,03% a la citada hora, mentre que la borsa de Shenzhen perdia un 1,05%. El CSI 300, l’índex que segueix l’evolució dels 300 principals valors d’aquests mercats, baixava un 1,58 %.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona