Política

Xina

La policia pren el carrer

La Xina endureix les mesures de seguretat a les ciutats del país després de les protestes per les restriccions anticovid

Els manifestants mostren fulls en blanc com a símbol de llibertat i les xarxes es bolquen contra el govern

Les autoritats xineses van endurir ahir les mesures de seguretat i els cossos van patrullar pels principals escenaris de les protestes del cap de setmana a Xangai i Pequín, on van practicar detencions i escorcolls després que nombroses persones sortissin en massa en gran part de les ciutats de la Xina per protestar contra les estrictes mesures per lluitar contra la covid. Les autoritats de Xangai van ordenar el desplegament de barreres en una de les zones properes al centre de la ciutat per dissuadir els manifestants i evitar la congregació de masses després que aquest indret esdevingués un dels principals focus de mobilitzacions aquest cap de setmana, en què el blanc de les protestes va ser el recentment reelegit líder del país, Xi Jinping.

Tot i que ahir a primera hora es van aplegar petits grups a Xangai cridant “no volem proves de covid, volem llibertat” i brandant fulls DIN A4 en blanc, a bona part del país les protestes es van esvair després de protagonitzar la mostra de desobediència civil més important des que Xi va accedir al poder, fa més d’una dècada. Els joves d’arreu del país van exhibir fulls en blanc inspirats en una broma de l’època soviètica, en què un dissident interrogat per la policia per haver distribuït fullets en una plaça pública revela que estaven en blanc i, quan se li pregunta per què, el dissident respon que no calen paraules perquè “tothom ho sap”. Les xarxes socials –tant les xineses com les globals– es van veure inundades al llarg del cap de setmana amb l’etiqueta #A4Revolution, la “revolució de l’A4”.

Els mitjans de comunicació del país –ni l’agència oficial Xinhua, ni el Global Times ni el China Daily o el People’s Daily, per citar-ne uns pocs– no han informat de cap de les nombroses mostres de rebuig de la població a les estrictes mesures anticovid i el South China Morning Post de Hong Kong n’ha informat tímidament. Els censors a les xarxes socials xineses s’han vist desbordats per una quantitat ingent de missatges i vídeos que els mateixos usuaris han compartit i que han transcendit les fronteres del país. El portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers, Zhao Lijian, va ser interrogat sobre les protestes i va assegurar que el que s’havia “esmentat no reflecteix el que va passar realment”. “Creiem que, amb el lideratge del Partit Comunista de la Xina i la cooperació i el suport del poble xinès, la nostra lluita contra la covid tindrà èxit”, hi va afegir.

Un dels fets més excepcionals és que les protestes s’adrecin al líder del país, Xi Jinping, i que els manifestants cantin consignes contra ell, fet gairebé insòlit en un moment en què ha assolit un nivell de poder mai vist des de l’època de Mao Tse-tung. Durant el seu mandat, Xi ha portat a terme l’eliminació de la dissidència i l’expansió d’un sistema de vigilància social d’alta tecnologia que ha fet que la protesta sigui més difícil i arriscada.

Aquesta situació s’afegeix al fet que el país ha registrat un nou rècord de casos de covid per cinquè dia consecutiu: les autoritats xineses van informar ahir d’un cinquè registre diari consecutiu de nous casos locals de 40.052, més que els 39.506 de la vigília. Les megaciutats Guangzhou i Chongqing, amb milers de casos, lluiten per contenir els brots mentre es registren centenars d’infeccions a diverses ciutats del país.

Agressió a un periodista de la cadena BBC

El govern britànic es va mostrar ahir “preocupat” per l’agressió a un periodista de la cadena BBC per part de la policia xinesa durant les protestes anticovid a la Xina, va dir ahir el ministre d’Empresa, Grant Shapps. Segons l’emissora, el càmera Edward Lawrence “va ser arrestat, emmanillat, colpejat i trepitjat” i retingut durant hores per les forces de seguretat a Xangai. L’emissora va afirmar que no havia rebut cap disculpa oficial i que l’única explicació que els van donar és que el van detenir “pel seu propi bé”, perquè no es contagiés de covid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia