Política

otan

Els EUA volen evitar un conflicte amb la Xina, però afrontaran els seus reptes amb els aliats

El secretari d’Estat estatunidenc no vol portar l’OTAN a Àsia, però diu que cal coordinar els controls d’exportació sobretot en “tecnologies sensibles”

El secretari d’Estat estatunidenc, Antony Blinken, ha assegurat aquest dimecres a Bucarest que el seu país vol “evitar” conflictes amb la Xina, encara que ha deixat clar que sí que abordarà amb els seus aliats els “reptes” que planteja el gegant asiàtic i la “convergència” per a afrontar-los.

“No busquem el conflicte amb la Xina. Al contrari, volem evitar-ho. No volem una nova guerra freda. No busquem desacoblar les nostres economies. Simplement, busquem tenir una visió clara d’alguns dels reptes que planteja la Xina”, ha assenyalat Blinken en una roda de premsa al final d’una reunió de dos dies de ministres d’Exteriors de l’OTAN.

Blinken ha recordat que el “Concepte Estratègic” de l’Aliança, la seva estratègia per a la dècada vinent que va aprovar en la cimera de Madrid al juny, “assenyala el repte sistèmic que planteja (la Xina) i la nostra responsabilitat col·lectiva per a afrontar-lo”.

El cap de la diplomàcia estatunidenca ha subratllat la importància d’“assegurar-nos que en abordar aquests reptes, ho fem amb uns altres. Tot el que he sentit avui no fa sinó reforçar la convergència en aquest punt”.

Així, ha manifestat que existeix una “creixent convergència” sobre l’enfocament dels desafiaments que representa la Xina “no sols en l’OTAN, sinó també, per exemple, amb la Unió Europea, així com en altres parts del món”.

Blinken ha reconegut en tot cas la “complexitat” de les relacions amb Pequín i la competència a escala internacional, però ha demanat al mateix temps “trobar maneres de cooperar en els assumptes realment importants” i ha fet referència al clima, la salut global o la macroeconomia per a ser “més efectius”.

“El que estem fent en una sèrie d’institucions, així com en les nostres relacions amb els països individuals, és mirar a les àrees en les quals la Xina planteja un desafiament als nostres interessos i als nostres valors i prendre les mesures adequades en conseqüència”, ha explicat Blinken.

Com a exemple va citar que en els dos últims anys mantenen cada vegada més accions conjuntes amb altres socis en aspectes com els mecanismes de selecció d’inversions xineses als seus països.

També ha demanat que, a l’hora d’exportar “tecnologies sensibles a la Xina que podrien anar en benefici de la seva pròpia capacitat militar, siguem prudents sobre aquest tema”, i que els socis dels EUA “actuem junts sempre que sigui possible per a assegurar-nos que si tenim controls d’exportació, ho fem de manera coordinada”.

Blinken ha declarat que “no es tracta de portar l’OTAN a Àsia” ni d’actuar fora de la seva zona, sinó d’afrontar junts alguns dels reptes que la Xina planteja i vigilar la resistència de les infraestructures aliades.

“Hem observat la fragilitat de les infraestructures crítiques de diverses maneres, inclosos els atacs russos a Ucraïna, i volem assegurar-nos que són tan resistents com sigui possible per a fer front a tots els possibles desafiaments futurs en aquest i molts altres aspectes”, ha comentat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia